Društvo

Počela restauracija kuće lazničkog heroja iz NOB-a

serbanovic 3

ŽAGUBICA, (IST Media, foto: RTV Homolje) Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika iz Smedereva, u selu Laznica počela je rekonstrukcija i restauracija spomen kuće jedinog narodnog heroja sa prostora opštine Žagubica – Jovana Šerbanovića.

Ovaj značajan objekat od istorijske važnosti za Homolje biće uskoro dostupan posetiocima iz svih krajeva Srbije, a prema rečima stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika – kuća je i vrlo značajan spomenik graditeljskog nasleđa narodne arhitekture u Srbiji.

serbanovic 2

Jovan se isticao svojom hrabrošću u toku NOB-a, ali su posle više neuspelih pokušaja neprijatelji ipak uspeli da ga savladaju zahvaljujući izdajnicima i ubiju.

Njegovi potomci bili su više decenija istaknuti intelektualci Beograda i Srbije – Jovan je bio tehnički direktor “Energoprojekta” 30 godina, a Slobodan dekan i profesor na jednom od tehničkih fakulteta i pre izvesnog vremena ustupili su kuću na upravljanje opštini Žagubica.

Radovi se odvijaju u dogovoru sa muzejom iz Požarevca kao krovnom ustanovom Zavičajnog muzeja Homolja u Žagubici, a izvođač je DOO”Bajica” iz Smedereva.

Rok za završetak radova je 45 dana.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X