Počela restauracija kuće lazničkog heroja iz NOB-a

394 0
serbanovic 3

ŽAGUBICA, (IST Media, foto: RTV Homolje) Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika iz Smedereva, u selu Laznica počela je rekonstrukcija i restauracija spomen kuće jedinog narodnog heroja sa prostora opštine Žagubica – Jovana Šerbanovića.

Ovaj značajan objekat od istorijske važnosti za Homolje biće uskoro dostupan posetiocima iz svih krajeva Srbije, a prema rečima stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika – kuća je i vrlo značajan spomenik graditeljskog nasleđa narodne arhitekture u Srbiji.

serbanovic 2

Jovan se isticao svojom hrabrošću u toku NOB-a, ali su posle više neuspelih pokušaja neprijatelji ipak uspeli da ga savladaju zahvaljujući izdajnicima i ubiju.

Njegovi potomci bili su više decenija istaknuti intelektualci Beograda i Srbije – Jovan je bio tehnički direktor „Energoprojekta“ 30 godina, a Slobodan dekan i profesor na jednom od tehničkih fakulteta i pre izvesnog vremena ustupili su kuću na upravljanje opštini Žagubica.

Radovi se odvijaju u dogovoru sa muzejom iz Požarevca kao krovnom ustanovom Zavičajnog muzeja Homolja u Žagubici, a izvođač je DOO“Bajica“ iz Smedereva.

Rok za završetak radova je 45 dana.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X