Petomesečni izvoz RTB-a Bor vredan preko 100 miliona dolara

781 0
BOR, (IST Media) Za pet meseci ove godine kompanije iz Turske, Hrvatske, Nemačke i Bugarske kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor oko 12 hiljada tona bakra, od čega je devizni priliv iznosio 106,7 miliona dolara, odnosno 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena.

U istom periodu domaćim prerađivačima – „Valjaonici bakra“ i „Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“ RTB Bor je isporučio 3.685 tona bakra  vrednosti 25,6 miliona dolara. Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline.

Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 16,4 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X