Ekonomija

Petomesečni izvoz RTB-a Bor vredan preko 100 miliona dolara

BOR, (IST Media) Za pet meseci ove godine kompanije iz Turske, Hrvatske, Nemačke i Bugarske kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor oko 12 hiljada tona bakra, od čega je devizni priliv iznosio 106,7 miliona dolara, odnosno 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena.

U istom periodu domaćim prerađivačima – „Valjaonici bakra“ i „Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“ RTB Bor je isporučio 3.685 tona bakra  vrednosti 25,6 miliona dolara. Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline.

Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 16,4 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X