Otvoreno pismo NUNS-a predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću

220 0

Da li su “Naši” vaši ?

 

Poštovana gospodo, želimo da izrazimo naše najdublje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog dramatičnog porasta aktivnosti ultradesničlarskih organizacija koje sistematski prave spiskove nepodobnih medija i organizacija.

 

Naročito zabrinjava činjenica da se u tim pamfletima mediji i organizacije optužuju za navodnu antisrpsku delatnost. Time se ponovo stvara klima podela na “patriote” i “izdajnike” kakvu smo imali tokom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drugačije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi.

 

Podsećamo vas i da je u takvoj atmosferi brutalno ubijeno troje naših kolega, a da državni organi nisu još otkrili ubice. Naprotiv, napadi na novinare su nastavljeni, bilo je novih pokušaja ubistava, a dvoje naših kolega i danas žive i rade uz stalno policijsko obezbeđenje.

 

Od promene vlasti nijedna državna institucija nije osudila učestale javne podele na podobne i nepodobne, pravljenje “crnih lista” i, zašto ne reći – očiglednu hajku na “izdajnike”. Naprotiv, u retkim javnim istupima svojih činovnika na ovu temu, država je ili nalazila nemušta opravdanja ili minimizirala nasrtaje na demokratske tekovine.

 

Ne verujemo da bilo kome u ovom trenutku odgovara povratak u devedesete kad su širenje straha i govor mržnje bili ključni oblik javnog i političkog izraza. Ne verujemo da iza (za sada) verbalnih obračuna ultradesničarskih organizacija sa neistomišljenicima stoji nova vlast. Ne verujemo ni da su “Dveri” ili “Naši” – vaši.

 

Ali, verujemo da se pravovremenim reagovanjem države može staviti tačka na pripremanje i kondicioniranje javnosti za otvoreni okršaj sa onima koji drže do svog autonomnog i profesionalnog integriteta, bez obzira o kojoj se profesiji radi.

 

Pozivamo vas da se javno oglasite povodom spiskova nepodobnih organizacija i medija koje prave ultradesničarske organizacije i tako utičete na održavanje minimuma demokratske atmosfere u zemlji u kojoj obavljate najvažnije državne funkcije.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Predsednik Vukašin Obradović

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X