SrbijaНекатегоризовано

Otvoreno pismo NUNS-a predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću

Da li su “Naši” vaši ?

 

Poštovana gospodo, želimo da izrazimo naše najdublje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog dramatičnog porasta aktivnosti ultradesničlarskih organizacija koje sistematski prave spiskove nepodobnih medija i organizacija.

 

Naročito zabrinjava činjenica da se u tim pamfletima mediji i organizacije optužuju za navodnu antisrpsku delatnost. Time se ponovo stvara klima podela na “patriote” i “izdajnike” kakvu smo imali tokom devedesetih, kada su ljudi koji su imali drugačije mišljenje bili izloženi bespoštednoj harangi.

 

Podsećamo vas i da je u takvoj atmosferi brutalno ubijeno troje naših kolega, a da državni organi nisu još otkrili ubice. Naprotiv, napadi na novinare su nastavljeni, bilo je novih pokušaja ubistava, a dvoje naših kolega i danas žive i rade uz stalno policijsko obezbeđenje.

 

Od promene vlasti nijedna državna institucija nije osudila učestale javne podele na podobne i nepodobne, pravljenje “crnih lista” i, zašto ne reći – očiglednu hajku na “izdajnike”. Naprotiv, u retkim javnim istupima svojih činovnika na ovu temu, država je ili nalazila nemušta opravdanja ili minimizirala nasrtaje na demokratske tekovine.

 

Ne verujemo da bilo kome u ovom trenutku odgovara povratak u devedesete kad su širenje straha i govor mržnje bili ključni oblik javnog i političkog izraza. Ne verujemo da iza (za sada) verbalnih obračuna ultradesničarskih organizacija sa neistomišljenicima stoji nova vlast. Ne verujemo ni da su “Dveri” ili “Naši” – vaši.

 

Ali, verujemo da se pravovremenim reagovanjem države može staviti tačka na pripremanje i kondicioniranje javnosti za otvoreni okršaj sa onima koji drže do svog autonomnog i profesionalnog integriteta, bez obzira o kojoj se profesiji radi.

 

Pozivamo vas da se javno oglasite povodom spiskova nepodobnih organizacija i medija koje prave ultradesničarske organizacije i tako utičete na održavanje minimuma demokratske atmosfere u zemlji u kojoj obavljate najvažnije državne funkcije.

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Predsednik Vukašin Obradović

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ove nedelje zabeležena rekordna potrošnja struje

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

Transport autoputem neeksplodiranih ubojnih sredstava velike razorne moći od Kragujevca do Paraćina

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X