BorTurizamZaječar

Otovrena sezona kupanja na Borskom jezeru. Sezona na Rgotskom jezeru otvorena pre kalendarskog leta

turizam borsko jezero

 

Leto je prema zvaničnim podacima počelo sinoć, 20. juna u 22:50h i trajaće do 22. septembra.

S početkom leta ide i najduža obdanica u toku godine, ali kreće i sezona kupanja.

Na Borskom jezeru su sprovedene sve tehničke pripreme za sezonu kupanja koja je juče, 20. juna zvanično i otvorena i trajaće do 31. avgusta, izjavila je Ivana Lukić, v.d. direktora Sportskog centra “Bobana Momčilović Veličković”.

Kaže da je kupalište na glavnoj plaži otvoreno od 11h do 19h, a za bezbednost kupača je zadužena spasilačka ekipa sportske ustanove koja će svakodnevno dežurati u to vreme.

Pored spasilačke ekipe, angažovana je i ekipa za medicinsku pomoć koja će pružati zdravstvenu zaštitu posetiocima, pri čemu upućuje apel posetiocima da poštuju sve propise zbog lične bezbednosti.

Bezbednost kupača nam je na prvom mestu i ovim putem upućujemo apel građanima da poštuju radno vreme kupališta od 11h do 19h, poštuju instrukcije spasilačke ekipe, i da se kupaju samo u dozvoljenim zonama koje su označene bovama, rekla je Ivana Lukić.

Na Rgotskom jezeru, koje se nalazi na 18 kilometara od Bora, i samo 15 kilometara od Zaječara, sezona kupanja uveliko traje, a po rečima meštana, kao i stalnih posetilaca ovo jezero uvek prednjači sa početkom kupališne sezone zbog velike količine kvarcnog peska koji , pored toga što vodu čini veoma bistrom, prikuplja veliku količinu sunčeve svestlosti i brzo dostiže optimalnu temperaturu vode.

Foto; M. Marković

Jezero sam prvi put posetio pre tri godine, sasvim slučajno i zaljubio se na prvi susret u ovu oazu prirode. Od tad sam redovno ovde. Mogu reći da sam deo ekipe koja otvara sezonu, ali i one koja je zatvara govori kroz osmeh Jovan Maksimović, redovni posetilac i ljubitelj ovog jezera.

Iako ne toliko poznato javnosti, ušuškano u brdima sela Rgotine, između Zaječara i Bora, i bez ikakave medijske pažnje i reklame, Rgotsko jezero je sve posećenije poslednjih godina, a ove godine gotovo da nema mesta za parkiranje čak i radnim danima.

Pored Borana i Zaječaraca, često se mogu sresti i turisti iz Negotina, Boljevca, Majdanpeka.

Važi za jedno od najčistijih jezera u Srbiji, a baš ta “nepopularnost” je učinila da jezero sačuva potpuno prirodan izgled.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U toku su radovi na uređenju Bora. Na red došao parking u ulici Jovana Dučića

Miloš Marković

Učenici generacije u Boru. Ponos grada na bilbordima

Miloš Marković

Istraživali smo da li će staro BORSKO JALOVIŠTE U CENTRU GRADA biti NOVI RUDNIK

Saša Trifunović

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X