Otkazi u Zaječarskom pozorištu – odmazda ili sistematizacija?

414 2

ZAJEČAR, (IST Media, Snežana Stanojević) Vujadin Milošević i Vladimir Milošević, glumci pozorišta „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, dobili su otkaz zbog pogrdne pesme protiv gradskih vlasti, prenosi dnevni list Blic

 

Pored njih, otkaze su dobili i Mirjana Pavlović, kostimograf, i Vladimir Đuričić, rukovodilac službe marketinga.

 

Ovo četvoro radnika su poziv da dođu po rešenje o otkazu dobili u petak, ali se kasnije ispostavilo da im ne može biti uručeno jer pozorište nije u finansijskoj mogućnosti da im isplati zaostale zarade i otpremninu koja im po zakonu pripada.

 

– Pesmu smo premijerno izveli 9. marta na mitingu protiv gradske vlasti. Sutradan je već odrađena nova sistematizacija, po kojoj smo nas dvojica, koji smo izveli pesmu, automatski tehnološki višak iako je u pozorištu trenutno zaposleno samo 11 glumaca. Ovo je klasična politička odmazda Gradske uprave i uprave pozorišta iako smo mi tu pesmu izveli van pozorišta i van radnog vremena – kaže Vujadin Milošević, glumac i autor pesme, inače predsednik Sindikata pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ kome i supruga radi u pozorištu.

Vladimir Đuričić
Vladimir Đuričić

Vladimir Đuričić, rukovodilac službe marketinga i jedan od otpuštenih iz pozorišta, kaže da njega i glumca Vujadina Miloševića kao predsednike sindikata od otkaza štiti Kolektivni ugovor.

 

– Ja ću lično svoja prava tražiti na sudu – kaže Đuričić.

 

Njegov kolega Vladimir Milošević kaže da su pesmom samo želeli da iskažu nezadovoljstvo s obzirom na to da sedam meseci nisu primili platu.

 

Upravnik zaječarskog pozorišta Vladan Cerović nije želeo da komentariše ovu odluku, već je samo naveo da se ne radi o nikakvoj hitnoj sistematizaciji već o redovnoj.

 

Predsednik Skupštine grada Saša Mirković, koga su otpušteni glumci u pesmi „Neotesan – svi na protest“ nazivali pogrdnim imenima, uz niz vulgarnih izraza koji nisu za objavljivanje, nije želeo da komentariše dešavanja u pozorištu, već je uputio novinare da se obrate Gradskoj upravi.

 

– Nemam veze s pozorištem, ja sam predsednik Skupštine – bio je decidan Mirković, a na pitanje da li je slučajnost to što su otkaze dobili upravo glumci koji su prisustvovali mitingu, on je rekao: „Ne znam stvarno o čemu pričate“.

 

TASOVAC I UDOVIČKI DA SE IZJASNE

 

FONET: Otpuštanje glumaca zaječarskog pozorišta “Zoran Radmilović” Vujadina Miloševića i Vladimira Miloševića je još jedan dokaz demonstracije sile lokalne vlasti u Zaječaru, saopštila je danas Liberalno demokratska partije i pozavala ministre kulture i državne uprave i lokalne samouprave da zaštite glumačku profesiju od samovolje političara.

 

Zemlja koja teži da postane član Evropske unije ne može sebi da dozvoli da otpušta glumce zbog učestvovanja na mitingu protiv gradske vlasti i izvođenja pesme “Svi na protest”, upozorila je u pisanoj izjavi članice Predsedništva LDP Radmila Gerov.

 

Razlozi koje navodi upravnik, koga zaposleni retko viđaju u pozorištu, su još besmisleniji. Njega ne zanima što radnici u pozorištu nisu primili plate, za to nije nadležan, ali za osvetničke otkaze jeste, navela je ona.

 

Ima li Srbija ministra kulture koji će zaštiti glumačku profesiju od bahate samovolje naprednjačkih kadrova? Ima li Srbija ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu koji će stati na put štetočinskoj vlasti SNS i SPS u Zaječaru, upitala je Gerov.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 2 comments

 1. Саша Тодоровић |

  СВИ
  СУ ИСТИ – ПОЛИТИЧКА ОТПУШТАЊА И У КЊАЖЕВЦУ!!! Варошка владајућа каста
  (УРС-ДС) заиста “брине о младима”, а посебно о мом сину, студенту друге
  године Техничког факултета у Бору, тако што су му оца, са још троје
  колега, онако душмански и нељудски истерали из Туристичке организације
  општине Књажевац (2013)!!! http://knjazevacke.rs/politika/knjazevac-molba-za-pomoc/ & https://www.youtube.com/watch?v=Whow4oFxjZ8 & https://www.youtube.com/watch?v=mqkwgLFzANc БУДИТЕ ЉУДИ, ИАКО СТЕ ВЛАСТ!!!

  Odgovori
 2. To se lece kompleksi i iskazuje stara komsijska mrznja koje ne bi bilo da nam je vera onakva kakva treba da bude ali u vreme kada i popovi imaju svoju tarifu ostaje nam da se samo skruseno i tiho molimo Bogu da ozverinjeni oko nas kidaju meso jedni drugima a ne nama bespomocnima

  Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X