O čemu su tačno pričali Zorana Mihajlović i direktor Instituta za rudarstvo?

152 0
mile bugarin mihajlovic

BOR – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa direktorom Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor Miletom Bugarinom o planovima za razvoj rudarstva u Srbiji i podršci naučno-istraživačkim institucijama u ovom sektoru.

Kako piše na sajtu Ministarstva, Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo pripremilo Nacrt izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je prošao javnu raspravu i čiji cilj je da obezbedi nove investicije u rudarstvu, brži razvoj ove privredne grane i bolju zaštitu mineralnih resursa.

Za budućnost rudarstva u Srbiji važno je da vodimo računa o domaćim naučno-istraživačkim institucijama, koje treba da imaju važnu ulogu i u izradi Nacionalnog plana za klimu i energetiku i nove strategije razvoja energetike i u svim aktivnostima u oblasti rudarstva, posebno kad je reč o zaštiti životne sredine, rekla je Mihajlovićeva.

Bugarin je rekao da institut, koji je nastao u okviru RTB-a Bor, od 2007. godine posluje samostalno i danas raspolaže savremenim laboratorijama, kadrovski je ojačan i prihode ostvaruje na tržištu, kroz učešće u projektima i pružanje usluga u zemlji i inostranstvu.

Jedna od mogućih pravaca razgovora, mogla bi biti i sadašnja situacija u Institutu, koji je, kako saznaje IST media, dolaskom kineskog Zijina, izgubio mnoge poslove koje je obavljao za bivši RTB Bor. 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X