SrbijaНекатегоризовано

NVO traže od Vlade da zaustavi ugrožavanje rada ombudsmana

BEOGRAD, 28. januara 2012. (Beta) – Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije zatražio je danas od Vlade Srbije da zaustavi, kako kažu, pokušaje Ministarstva pravde da smanji ovlašćenja Zaštitnika građana.

 

 

Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo pravde pokušava da kroz mišljenje o nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana, suzi mandat te institucije.

 

Dodaje se da ministarstvo pokušava da izuzme iz nadležnosti zaštitnika građana kontrolu rada Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

 

“Izuzimanje pomenutih tela iz kontrole Zaštitnika građana očigledna je odmazda zbog mišljenja Zaštitnika da je rad Visokog saveta sudstva nelegalan u krnjem sastavu, kao i sve odluke koje su tako donesene”, navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo pravde svojim ponašanjem već duže vreme ugrožava ljudska prava i vladavinu prava u Srbiji, daje podršku neustavnim i nezakonitim odlukama Visokog saveta sudstva”, piše u saopštenju.

 

Kako je navedeno, smanjenje nadležnosti zaštitnika građana predstavljalo bi sužavanje dostignutog stepena ljudskih prava u Srbiji što je zabranjeno Ustavom Srbije i međunarodnim ugovorima iz te oblasti.

 

Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije čine nevladine organizacije Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za zaštitu ljudskih prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Noćas počinje letnje računanje vremena

Ist Media

IVAN IVANOVIĆ napušta Novu S: Evo gde ćemo ga ubuduće gledati

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X