NVO traže od Vlade da zaustavi ugrožavanje rada ombudsmana

292 0

BEOGRAD, 28. januara 2012. (Beta) – Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije zatražio je danas od Vlade Srbije da zaustavi, kako kažu, pokušaje Ministarstva pravde da smanji ovlašćenja Zaštitnika građana.

 

 

Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo pravde pokušava da kroz mišljenje o nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana, suzi mandat te institucije.

 

Dodaje se da ministarstvo pokušava da izuzme iz nadležnosti zaštitnika građana kontrolu rada Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

 

“Izuzimanje pomenutih tela iz kontrole Zaštitnika građana očigledna je odmazda zbog mišljenja Zaštitnika da je rad Visokog saveta sudstva nelegalan u krnjem sastavu, kao i sve odluke koje su tako donesene”, navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo pravde svojim ponašanjem već duže vreme ugrožava ljudska prava i vladavinu prava u Srbiji, daje podršku neustavnim i nezakonitim odlukama Visokog saveta sudstva”, piše u saopštenju.

 

Kako je navedeno, smanjenje nadležnosti zaštitnika građana predstavljalo bi sužavanje dostignutog stepena ljudskih prava u Srbiji što je zabranjeno Ustavom Srbije i međunarodnim ugovorima iz te oblasti.

 

Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije čine nevladine organizacije Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za zaštitu ljudskih prava u Srbiji i Centar za praktičnu politiku.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X