Društvo

Novim postrojenjem Ziđin Koper rešio zagađenje sumpor-dioksidom

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, postrojenju za odsumporavanje, filterima i zatvorenom procesu i svemu ostalome što je Boru doneo projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje u Topionici i rafinaciji, Srbija Ziđin Koper rešila je jednovekovni problem zagađenja vazduha u Boru.

Koncentracija sumpor-dioksida više ne prelazi 50 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u industrijskom gradu, koji je doskora bio jedna od najcrnjih ekoloških tačaka u ovom delu Evrope, više nema bezbojnog gasa zagušljivog mirisa.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a je od izuzetnog značaja u partnerstvu Republike Srbije i Narodne Republike Kine, i predstavlja oličenje duboke posvećenosti oba naroda u negovanju jakih bilateralnih odnosa. Realizacija je trajala dve i po godine i u njega investirano je 320 miliona dolara. Od te sume, Srbija Ziđin Koper je samo u sisteme za zaštitu životne sredine uložila 100 miliona dolara. Osim višestruke koristi za kompaniju, pošto ćemo od sledeće godine moći da proizvodimo 180.000 tona katodnog bakra godišnje, rekonstruisana topionica donosi i ono što građanima Bora nedostaje ceo jedan vek – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada – izjavio je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu i dodao da je kompanija nedavno od resornog ministarstva dobila potvrdu o puštanju rekonstruisanih i novih metalurških objekata u probni rad.

Ču Guodžu zijin

Guodžu je podsetio i da je Srbija Ziđin Koper 2021. u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara i da se postrojenje za odsumporavanje odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pošto je već te godine emisija sumpor-dioksida  smanjena preko 90 procenata.

-Mislim da smo reindustrijalizacijom rudarskih i metalurških kapaciteta u Boru pokazali jasnu nameru da ulažemo u razvoj i budućnost ne samo Bora, Majdanpeka i Borskog okruga, već cele istočne Srbije. Želja nam je da Bor postane zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi. Zbog toga smo, iako se Ziđin Majning Grupa Ugovorom o strateškom parterstvu sa Vladom Republike Srbije 2018. obavezala na investiciju od 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina, za pet realizovali ulaganja u iznosu dve milijarde i 283 miliona dolara – istakao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper.

Zijin
U projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a investirano je 320 miliona dolara

Rekonstruisana topionica će, dodao je, umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije.

Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra.

Zijin topionica
Robotske ruke pomažu da se katode spakuju

Ću Guodžu je rekao da mu je bilo neshvatljivo da više od 100 godina u Boru nije mogao da bude rešen problem aerozagađenja.

Menadžment Srbija Ziđin Koper je sa rekonstruisanim pogonom Topionice i rafinacije juče direktno upoznao i predstavnike društveno-političkog života Bora i Majdanpeka.

Od preuzimanja RTB Bor, Ziđin Koper proizveo skoro 9 tona zlata

Od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor do kraja avgusta 2023. godine, Srbija Ziđin Koper proizvela je 326.300 tona bakra u koncentratu i 8.992 kilograma zlata. Rezerve resursa kojima kompanija raspolaže iznose devet miliona 90 hiljada tona bakra u rudi, sa prosečnim sadržajem 0,392 odsto metala po toni, i 350 tona zlata u rudi, prosečnog sadržaja 0,151 gram po toni.

Srbija Ziđin Koper je na ime raznih poreza i naknada uplatila 421 milion dolara i zaključno sa avgustom 2023. dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 787 miliona dolara. Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada. Realizovala je 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona dolara.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X