NKD: Stranke da se izjasne da li su za REFORMU IZBORNOG SISTEMA

59 0
izbori-glasanje

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne podržavaju li promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju.

NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

Tražimo da se svi akteri javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora. Da li podržavaju promenu sistema, ali smatraju da nije pravi trenutak ili im je aktuelni izborni sistem dobar? Poslali smo upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji, onih u vlasti – očekujemo odgovore o kojima ćemo obavestiti javnost, saopštio je NKD.

Ova organizacija podseća da su, u svojim predizbornim obećanjima, mnogi akteri izrazili potrebu za decentralizacijom i personalizacijom poslanika, pa je ovo prilika da stranke potvrde svoje opredeljenje i odgovore na pitanje – jesu li za poslanike odgovorne i povezane sa građanima i biračima ili isključivo odgovorne i povezane sa partijama.

NKD naglašava da ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno.

NKD traži da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X