Politika

NKD: Stranke da se izjasne da li su za REFORMU IZBORNOG SISTEMA

izbori-glasanje

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne podržavaju li promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju.

NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

Tražimo da se svi akteri javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora. Da li podržavaju promenu sistema, ali smatraju da nije pravi trenutak ili im je aktuelni izborni sistem dobar? Poslali smo upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji, onih u vlasti – očekujemo odgovore o kojima ćemo obavestiti javnost, saopštio je NKD.

Ova organizacija podseća da su, u svojim predizbornim obećanjima, mnogi akteri izrazili potrebu za decentralizacijom i personalizacijom poslanika, pa je ovo prilika da stranke potvrde svoje opredeljenje i odgovore na pitanje – jesu li za poslanike odgovorne i povezane sa građanima i biračima ili isključivo odgovorne i povezane sa partijama.

NKD naglašava da ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno.

NKD traži da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X