Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, ulazi u posao sa vetroelektranama u ISTOČNOJ SRBIJI

81 0
vetropark

BOR, (IST Media, foto: Milan Obradović/Beta) Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postao je u avgustu suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, saznaje CINS.

Kako je ranije pisala ova istraživačka mreža, Petrović je već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a samo u 2019. godini država je od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra.

Firmu Crni Vrh Power iz Žagubice, čija je delatnost proizvodnja električne energije, prošle godine je osnovala firma W-Line u vlasništvu Ivana Pantelića, koji je u martu ove godine postao i direktni vlasnik. Prema ugovoru o prenosu udela, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao uvid, Nikoli Petroviću je u avgustu preneto 50% vlasništva firme za oko 37 hiljada dinara.

Reč je o kompaniji koja na tromeđi teritorija Bora, Majdanpeka i Žagubice treba da izgradi vetroelektranu Crni vrh, piše CINS, a vrednost ovog posla je, prema medijskim natpisima, oko 100 miliona evra.

Planirana je izgradnja do 40 vetrogeneratora koji koriste snagu vetra za proizvodnju električne energije, od toga 21 na teritoriji Žagubice, 14 na teritoriji Bora i pet na teritoriji Majdanpeka.

Početkom juna Bor i Majdanpek su stavili na uvid plan detaljne regulacije područja vetroelektrane, što je jedan od uslova za kasnije projektovanje i izgradnju.

Opširnije na linku CINS-a.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X