Društvo

Nezadovoljni meštani Krivelja u petak BLOKIRAJU PUTEVE KA RUDNIKU CEROVO

cerovo

BOR, (IST Media) Meštani Krivelja najavili su za petak 22. maja u 6 sati ujutru blokadu prilaznih puteva prema površinskom kopu rudnika “Cerovo”, nezadovoljni, kako kažu, odnosom kineske kompanije Zijin Bor Copper prema vlasnicima imanja kojima nisu isplaćene nadoknade nepokretnosti kao i nastavka bespravnog proširenja rudnika.

Protestom ćemo ukazati i na bespravno zaposedanje privatnog zemljišta u vlasništvu žitelja Krivelja tokom proširenja rudnika, jer teška mehanizacija ulazi u neisplaćene posede, krči šume, pašnjake i njive”, navodi se u pozivu.

Ova grupa građana, koja je blokadu prijavila i Policiskoj upravi u Boru, ocenjuje da su po istom scenariju od kompanije Zijin ugrožena i sva druga sela u okolini Bora, pa zato pozivaju da se blokadi pridruže i meštani sela Oštrelj, Metovnica, Brestovac, Bučje, Slatina, Donja Bela Reka i Šarbanovac.

Podsećaju da su žitelji Mesne zajednice Krivelj osporili cene zemljišta koje su im ponuđene radi obeštećenja povodom mogućih eksproprijacija zbog proširenja rudarskih radova, i da se situacija u međuvremenu promenila.

Dok su cene zemljišnih kultura bile enormno male, rukovodstvo strateškog partnera RTB-a Bor govorili su da “poštuju sve zakonske regulative Republike Srbije, a kada je donesen novi cenovnik koji odgovara realnijim tržišnim cenama zemljišta, rukovodstvo Zijin je priložilo žalbu resornim institucijama sa prigovorom da je cena za njih velika i neprihvatljiva, navedeno je.

Obaveza svih učesnika protesnog skupa je da nose propisane maske i održavaju međusobnu distancu propisanu povodom pandemije korona virusa.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X