Nezadovoljni meštani Krivelja u petak BLOKIRAJU PUTEVE KA RUDNIKU CEROVO

507 0
cerovo

BOR, (IST Media) Meštani Krivelja najavili su za petak 22. maja u 6 sati ujutru blokadu prilaznih puteva prema površinskom kopu rudnika „Cerovo“, nezadovoljni, kako kažu, odnosom kineske kompanije Zijin Bor Copper prema vlasnicima imanja kojima nisu isplaćene nadoknade nepokretnosti kao i nastavka bespravnog proširenja rudnika.

Protestom ćemo ukazati i na bespravno zaposedanje privatnog zemljišta u vlasništvu žitelja Krivelja tokom proširenja rudnika, jer teška mehanizacija ulazi u neisplaćene posede, krči šume, pašnjake i njive“, navodi se u pozivu.

Ova grupa građana, koja je blokadu prijavila i Policiskoj upravi u Boru, ocenjuje da su po istom scenariju od kompanije Zijin ugrožena i sva druga sela u okolini Bora, pa zato pozivaju da se blokadi pridruže i meštani sela Oštrelj, Metovnica, Brestovac, Bučje, Slatina, Donja Bela Reka i Šarbanovac.

Podsećaju da su žitelji Mesne zajednice Krivelj osporili cene zemljišta koje su im ponuđene radi obeštećenja povodom mogućih eksproprijacija zbog proširenja rudarskih radova, i da se situacija u međuvremenu promenila.

Dok su cene zemljišnih kultura bile enormno male, rukovodstvo strateškog partnera RTB-a Bor govorili su da „poštuju sve zakonske regulative Republike Srbije, a kada je donesen novi cenovnik koji odgovara realnijim tržišnim cenama zemljišta, rukovodstvo Zijin je priložilo žalbu resornim institucijama sa prigovorom da je cena za njih velika i neprihvatljiva, navedeno je.

Obaveza svih učesnika protesnog skupa je da nose propisane maske i održavaju međusobnu distancu propisanu povodom pandemije korona virusa.

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X