Društvo

Nezadovoljni i trgovci i građani. U najavi nova poskupljenja građevinskog materijala

Bor

Nakon  istraživanja redakcije Ist Media o tome kako se kreću cene materijala u trgovinama koje se bave prodajom materijala za fasade i krečenje, i prodajom i ugradnjom PVC stolarije, raspitivali smo se kakve su cene u gradovima u okruženju.

Situacija je gotovo identična.

Cene nisu podigli trgovci, već dobavljači i proizvođači. I to nije sve, ponovo su najavljena poskupljenja za kraj maja.

Ko diktira cene proizvođačima i ko dozvoljava da se u vreme pandemije podižu cene, odgovor smo potražili kod nadležnih u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i Ministarstvu trgovine.

Odgovor smo dobili iz Ministarstva trgovine.

Cene na tržištu Republike Srbije se slobodno formiraju, tako da niko ne diktira cene, niti država daje saglasnost na cene proizvoda i usluga. Ponuda i tražnja, pored troškova sirovina i radne snage, a uz obezbeđenu konkurenciju na tržištu, određuje cenu proizvoda. Imajući u vidu veliki broj privrednih subjekata koji se bave prodajom građevinskog materijala i pružanja usluga, ne može biti reči o monopolu. Inače, u celom svetu je zabeležen rast cena građevinskog materijala i proizvoda, uključujući i cene prozora. Ministarstvo trgovine reaguje u slučaju poremećaja na tržištu, navode u ovom Ministarstvu.

Ne znamo da li je ovo zadovoljavajući odgovor. Ali ono što zasigurno znamo da u ovakvoj situaciji niko neće profitirati, a najveću štetu pretrpeće građani koji neće moći da kupe, i trgovci, koji neće moći da prodaju robu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X