NEVSUN odbio LUNDIN za kupovinu akcija. PONUDA ocenjena kao NEPRIJATELJSKA

632 0

Saopštenje kompanije NEVSUN prenosimo u celini.

Kompanija Nevsun Risoursiz saopštila je da je njen Odbor direktora, nakon pažljivog razmatranja i prijema preporuke specijalne komisije nezavisnih direktora, i posle obavljenih konsultacija sa svojim finansijskim i pravnim savetnicima, odbila neprijateljsku ponudu koju je uputila kompanija Lundin Majning Korporejšn, za sticanje svih emitovanih akcija kompanije Nevsun po ceni od 4,75 kanadskih dolara po akciji u gotovini.

Odbor direktora jednoglasno preporučuje da akcionari kompanije Nevsun odbiju neprijateljsku ponudu i da ne prodaju svoje akcije.

„Odbor direktora kompanije Nevsun jednoglasan je u svom uverenju da ponuda kompanije Lundin u značajnoj meri i suštinski potcenjuje kompaniju Nevsun i ne uspeva da iskaže stratešku vrednost naše osnovne imovine. Projekat Čukaru Peki u Srbiji jedan je od najboljih svetskih fazno-razvojnih projekata za proizvodnju bakra, a naš rudnik Biša u Eritreji nastavlja da donosi snažan dotok novca potrebnog za poslovanje, uz životni vek rudnika koji je odnedavno produžen“, rekao je Ijan Pirs, predsedavajući Odbora direktora kompanije Nevsun.

Sva ova imovina zajedno predstavlja izuzetnu postojeću i dugoročnu vrednost za deoničare, zahtevajući značajnu premijsku cenu od bilo kog subjekta koji iskazuje nameru da je stekne. Analitičari tržišta i analitičari kapitala složni su u oceni da je kompanija Nevsun učinila napredak. I umesto da iskaže ovu unapređenu vrednost, kompanija Lundin ponudila je neprimerenu premijsku cenu koja je ispod vrednosti prethodnih transakcija, i svakako ispod vrednosti transakcija koje su u vezi sa bakrom, a koje je sama kompanija Lundin prethodno realizovala.

Neprimerena vrednost dodatno se naglašava činjenicom da su se akcije kompanije Nevsun svakoga dana otkako je kompanija Lundin uputila svoju neprijateljsku ponudu kotirale u većem iznosu u odnosu na ponuđenu cenu“, dodao je predsedavajući Odbora direktora kompanije Nevsun.

“Kompanija Nevsun se u proteklih nekoliko meseci aktivno i opsežno pozabavila zanimanjem kompanije Lundin, zahtevajući sveobuhvatnu i pravičnu vrednost kojom se iskazuju strateška vrednost celokupne imovine kompanije, kao i postizanje maksimalne vrednosti za akcionare posredstvom strateškog ulaganja u kompaniju Nevsun, rekao je Dejv Smit, predsedavajući Specijalne komisije Nevsuna.

Kompanija je navela da se vode pregovori sa većim brojem strana koje su iskazale zanimanje u pogledu mogućih rešenja sa većom vrednošću u odnosu na neprijateljsku ponudu kompanije Lundin i očekuje da će iz ovog procesa proisteći znatno bolje ponude ili druga moguća rešenja.

Do sada su primljene četiri ponude velikih i srednjih rudarsko-topioničarskih kompanija koje su iskazale svoju spremnost da kupe i do 19,9% učešća u kapitalu u kompaniji Nevsun, zajedno sa različitim predlozima za partnerstvo u razvoju Projekta Čukaru Peki, a Odbor direktora Nevsuna razmatra ove ponude. Neprijateljska ponuda kompanije Lundin na snazi je do 9. novembra 2018. godine. Kompanija apeluje na akcionare da ne preduzimaju nikakve korake budući da Odbor direktora kompanije Nevsun istražuje čitav spektar mogućih rešenja koja će maksimalno povećati vrednost akcija.

Kompanija Nevsun Risoursiz Ltd. u Srbiji posluje posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn d.o.o. Gornja zona projekta Čukaru Peki smatra se jednim od najkvalitetnijih nalazišta bakra na svetu. Projekat je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju, a pod sposobnim i odgovornim upravljanjem kompanija Nevsun i Rakita očekuje se da će doneti dugoročnu korist lokalnoj zajednici, regionu, pa i čitavoj Srbiji.

Kompanija Rakita nastavlja napredak projekta Čukaru Peki u skladu sa planom i dozvolom za izvođenje istražnih radova na izgradnji niskopa.

 

O kompaniji Nevsun Risoursiz Ltd.

Kompanija Nevsun Risoursiz Ltd. stoprocentni je vlasnik vrhunskog nalazišta bakra u Gornjoj zoni projekta Čukaru Peki i vlasnik 60,4% Donje zone projekta Čukaru Peki. Donja zona Čukaru Peki predstavlja zajedničko ulaganje sa kompanijom Friport-MekMoran Eksplorejšn Korporejšn (Freeport-McMoRan Exploration Corporation, u daljem tekstu Friport), koja trenutno poseduje 39,6% vlasništa, a po završetku bilo koje studije izvodljivosti (o Gornjoj ili Donjoj zoni) Nevsun Risoursiz Ltd. će posedovati 46%, a Friport – 54%. Kompanija Nevsun ostvaruje dotok gotovine iz rudnika bakra i cinka Biša koji je 60% u njenom vlasništvu, a nalazi se u Eritreji. Kompanija Nevsun je dobro pozicionirana, sa bilansom stanja u kome nema dugovanja, i koja prevođenjem projekta Čukaru Peki u fazu proizvodnje donosi znatno veću vrednost svojim deoničarima.

“>

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X