Društvo

Naručen prostorni plan za akumulaciju Bogovina. Jezero će biti veće od Đerdapskog

Google maps: Područje buduće akumulacije Bogovina

Srbija dobija “more”!

Pod ovim naslovom sajt E-kapija, piše o odluci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da raspiše javnu nabavku usluge izrade prostornih planova područja posebne namene (PPPPN) za izgradnju četiti akumulacije, među kojima je i sliv akumulacije Bogovina.

Kako stoji u tenderu, osnovni cilj izrade ovog dokumenta u vezi sa Bogovinom je definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju brane, akumulacije i pratećih vodoprivrednih i infrastrukturnih objekata. Pored ovog dokumenta, radiće se i idejno rešenje brane i akumulacije Bogovina, hidrološke studije i studija upravljanja akmulacijom.

Još 2005. najavljeno je da će Srbija, najkasnije za deset godina, dobiti svoje more, jer se se planira izgradnja akumulacije na 400 hektara na vodosistemu Bogovina, što je veća površina od trenutno najvećeg jezera u Srbiji, Đerdapskog, koje ima površinu od 253 km2.

Prema glavnom projektu iz 2006. godine, površina sliva je 360 km2, a zapremina akumulacije biće 44 miliona m3. Brana, koja će se graditi biće betonska, a kao pregradno mesto brane “Bogovina” odabrano je mesto Cukloj, uzvodno od ušća reke Arnaute.

Predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović, kaže za Ist media da je ovo razvojna šansa ovog dela Srbije, jer bogovinska akumulacija ni na koji način ne bi ugrozila nijednu opštinu u okruženju. Ipak, za sve postoji cena, pa i za ovaj projekat.

Izgradnjom akumulacije neminovno će morati do dođe do preseljenja u široj okolini, a najviše će biti pogođeno selo Mali Izvor.

Ovim projetom predviđa se sistem za navodnjavanje čitavog područja do Negotina, planira se izgradnja hidro-centrale i fabrike vode, a stvorili bi se uslovi za turizam i veliki privredni razvoj. Sve reke koje bi se ulivale bogate su pastrmkom, pa bi se stvorili i uslovi za ribolovni turizam, kaže Marjanović za naš sajt.

nebojša marjanović
Nebojša Marjanović: Od novog Jezera korist će imati i stanovništvo i privreda

A kada smo zatražili bliže detalje o lokaciji budućeg “srpskog mora” on navodi da je lokacija buduće akumulacije nedaleko od “Valakonjskog brda”.

Koristila bi se izvorišta Crne reke, Radovanske reke, izvorište Lozice kod istoimenog manastira i reaka Mirovštica. Sve reke su izuzetno čiste, nemaju zagađivače, i one bi se dalje sabirale u Crni tomok. Ovo je vrlo važno strateško područje, jer su sva izvorišta u prečniku od 30 kilometara, naglašava prvi čovek opštine Boljevac.

Najavljeno je da izgradnja akumulacije vodosistema Bogovina treba da obezbedi vodosnabdevanje stanovništva i industrije u dovoljnim količinama za gradove Bor i Zaječar i opštine Boljevac, Negotin i Knjaževac.

Ist media saznaje da će finansijski deo procesa izrade dokumentacije snositi budžet Republike Srbije.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X