Naslovi.netPolitikaTema danaНекатегоризовано

Na sednici SO Knjaževac burno o rebelansu, novoj pijaci i još nečemu

 

KNJAŽEVAC, (Saša Todorović, Ist Media) Trideset peta po redu sednica SO Knjaževac “iznedrila” je nove diskusije, potpalivši “staru vatru” na relaciji vlast-opozicija. Jedanaest tačaka dnevnog reda našlo se na “tapetu”, ali je očigledno da su se “koplja lomila” oko rebalansa budžeta i planovima za drugu fazu izgradnje zelene pijace.

 

SO Knjazevac

 

Posle izlaganja Mladena Radosavljevića, ex predsednika Opštine (DS) i sadašnjeg direktora JP “Direkcije za razvoj, urbanizam i izgradnju”, za reč se javio Darko Živković, šef opozicione odborničke grupe SPS-PUPS. On je iskazao bojazan da će, po principu po kome se radovi na zelenoj pijaci finansiraju iz budžeta, jednoga dana taj objekat biti u rukama privatnika, ako dođe do najavljene privatizacije  komunalnih preduzeća. Živković u principu nije protiv toga da neko “domaćinski” upravlja tim resursima, ali mu nije jasno zašto se kao investitor pojavljuje “Direkcija za razvoj”, odnosno zašto to nije sam JKP, iz svojih prihoda. Ovako se “komunalno” javlja samo korisnik, ali ne i investitor u objekte potrebne svakodnevnom radu.

 

Darko Zivkovic SPS

Darko Živković (SPS)

 

Milan Đokić, predsednik Opštine (ex URS, sada Narodni pokret “Knjaz”) nije se složio sa kolegom iz opozicije. Po tom rezonovanju, naglasio je, ispada da treba štedeti na održavanju objekata koji su u posedu lokalne samouprave, da treba pustiti “travu da raste”, da bi se uštedelo, ili da možda treba pogasiti svu rasvetu i biti u mraku.

Živković (SPS) je istakao da su nekim školama i mesnim zajednicama sredstva značajno umanjena i da nije moguće da je zelena pijaca trenutno najvažnija stavka. Inače, rekao je, nema ništa protiv sređivanja zelene pijace u nekim okvirima, s obzirom da je ono mesto gde mnogi građani zarađuju za život. Saša Stanković (SPS) dao je predlog da se i u prvoj mesnoj zajednici, po uzoru na malu pijacu u naselju “Kraljevica” u Zaječaru, pronađe lokacija gde bi građanima bilo mnogo bliže, a ne bi li se istovremeno izmestila trenutna “divlja” prodaja ispred nekadašnje Robne kuće “Beograd”.

 

Primedbe na račun rada JP “Razvoj” imao je i dr Zvonimir Aleksić (SPS), prenevši nezadovljstvo građana MZ Dubrava, koji nemaju trotoar na mnogim mestima, pa ni u blizini škole. Takođe mu se čini da travu možda neko i kosi, ali se pita da li se to detaljnije kontroliše. Radomir Veljković iz PUPS-a se zapitao i po kom osnovu su neki građani dobili kontejnere od komunalnog preduzeća, dok su neki primorani da ih sami kupuju.

 

 

Doktorka Lela Mihajlović (SNS), u vezi programa rada Doma kulture za 2015. godinu, imala je samo reči hvale. Posle više decenija, rekla je, građani imaju kulturni program nikad bogatiji, te je svaki dinar uložen u rad ove ustanove višestruko opravdan.

 

dr Lela Mihajlovic SNS

Doktorka Lela Mihajlović (SNS) pohvalila kulturu u Knjaževcu

 

Što se rebalansa budžeta za tekuću godinu tiče, Živković je naglasio da nema razloga da za njega odbornička grupa SPS-PUPS glasa, te da je shvatio da je svaka polemika i diskusija u sadašnjem skupštinskom sazivu bezpredmetna.  Ponižavanje odbornika je nastavljeno time što je materijal dostavljen na disku, i to “ispod otirača” u nedelju, kada većina i nije bila kući, osvrnuo se opozicioni odbornik.

 

 

“Siguran sam da veliki broj kolega to nije ni pogledao, ali sam i očekivao da sad na stolovima vidim najmanje 40 laptopova, kako bi po stavkama mogli sve to da pratimo i diskutujemo”, rekao je Živković.

 

To je izazvalo reakciju Vesne Nikić (ex URS), koja je negirala navode da to niko nije ni pogledao, te da je i ona, kao invalid, našla načina da materijal pročita i spremi se za sednicu.

 

Vesna Nikic EX URS 1

Vesna Nikić

 

Milan Đokić, predsednik Opštine, objasnio je odbornicima po kom osnovu su sredstva od 11 milona dinara prenamenjena, i da je sve kristalno jasno. Opozicija je najavila objavljivanje “Sabranih dela”, najkasnije do septembra, u kome će jasno biti prikazani prihodi i rashodi, i to dnevni, prvenstveno za rad bazena i planinarskog doma. Takođe je ponovo potencirano vreme kada su ova dva objekta, tada pod ingerencijom Turističke organizacije, poslovala pozitivno, i kada se u investicije i plate ulagalo samo iz sopstvenih prihoda.

 

Milan Djokic preds.Opstine

Milan Đokić, NP Knjaz

 

Miroljub Božinović (ex URS), šef vladajuće odborničke grupe “Volim Knjaževac”, rekao ja da raspravu treba vratiti u konstruktivni kolosek, a ne da se vrše politički udari, direktni i prikriveni, na integritet odbornika. Magistar Miodrag Ivković (SNS) nije se složio sa tom konstatacijom, istakavši da vređanje inteligencije odbornika dolazi isključivo od strane predsednika Opštine, koji priča mobilnim telefonom u vreme sednice, i predsednika Skupštine opštine, koji se neprimereno ponaša i rukovodi radom skupštinskog doma. Takođe se požalio i na uslove rada, na prostoriju u kojoj je sparno i nema vazduha, što utiče i na koncentraciju i na zdravlje pojedinih odbornika.

 

Na predlog odluke o Mesnim zajednicama na teritoriji opštine Knjaževac, primedbu je imao Živković (SPS), pozvavši se na neustavnost iste, navevši za primer grad Kraljevo. Zatražio je da se tačka povuče sa dnevnog reda, jer mesna zajednica nije jedinica lokalne samouprave, niti element teritorijalne organizacije republike Srbije, već samo asocijacija građana zasnovana na interesnim principima u okviru koje građani zadovoljavaju svakodnevne potrebe.

 

Odbornici većine su tu tačku usvojili, ali i Izveštaj o programu poslovanja JP “Sportsko-turistički resursi” za 2014. godinu, kao i odluku o sprovođenju Javnog konkursa za imenovanje direktora ovog preduzeća. Usvojeno je i rešenje o obrazovanju Komisije za planove opštine Knjaževac.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X