Tema danaZabavaНекатегоризовано

Na Kraljevici sinoć otvorena Gitarijada. Mnogo violine, malo gitare

gitarijada publika

ZAJEČAR, (Saša Trifunović, foto: Zoran Mojsin) Kraljevica je sinoć otvorila kapije publici 49 Gitarijade, koja je počela ne baš slavnom posetom tokom odličnog, ali za Gitarijadu prilično nespretno odabranog koncerta Darka Rundeka i njegovog Cargo trio benda.

 

Situacija se donekle popravila tokom koncerta Gibonnija, koji je, potpomognut jednom od najboljih gitarista svih vremena u ex YU, Vlatkom Stefanovskim (Leb i Sol) održao odličan koncert, često komunicirajući sa publikom koja je reagovala izuzetno pozitivno uz hitove gosta iz Hrvatske, i pesama nekadašnjeg makedonskog benda.

 

Nastup - Gibonni i Vlatko Rundek IMG_3242

 

Ma koliko su ovaj koncert, kao i prethodni, bili izuzetno profesionalno odrađeni, sa odličnim zvukom i maksimalnim zalaganjem autora, procena je da neo-etno pop muzika odskače od načela zbog kojih je Gitarijada startovala pre pola veka, a to je da pršti gitara (verovatno bi se i Vlada Džet složio sa nama i verovatno žali što u gradu na Timoku tokom dugogodišnjeg angažovanja nije mogao da najavi Bruce Dickinsona). Dakle, umesto praštanje gitara, u oba su slučaja praštale violine. Kao na Violinijadi. I da ne budemo loše protumačeni, svirka je bila odlična, ali je odabran loš trenutak i mesto.

 

IMG_3148

 

Zvati inače odličnog Gibonnija na Gitarijadu, jednako je angažovanju Pantere na festivalu u San Remu. Ljubitelji tvrdog rock zvuka ipak neće biti uskraćeni, jer su u najavi Therapy?, Guano Apes itd…uostalom, program možete pogledati OVDE

 

Rundek IMG_3173 Rundek IMG_3113

 

Prvi naš utisk po ulasku u ograđeni prostor na Kraljevici, sveo se na dodelu ocene 9 za ogroman stage, ozvučene i light. Nije se štedelo, ali, ako se žele visoki dometi Gitarijade, to tako mora i da bude. Desetku smo izostavili zbog nedostatka led displeja, što je današnji trend.

 

A kakva je bila poseta na startu, neka posluži zapažanje da su daske u Toi Toi toaletima tokom koncerta Rundeka bile suve i sa toalet papirima. Pošto većina muškaraca posle gomile piva slabo “nišani”, izvlači se zaključak o broju posetilaca. Pivo je ekskluzivno Zaječarsko – 160 din, a toliko je trebalo izdvojiti i za Coca Colu.

 

IMG_3243

 

Neopravdano mala poseta od dve do 3.000 ljudi tokom Rundekovog koncerta, donekle je poboljšana u slučaju Gibonnija, koji je nastup otvorio Oliverovom “U ljubav vere nemam”. Ako bismo častili organizatora, rekli bismo da je u najboljem trenutku sinoć bilo oko 10.000 ljudi.

 

giboni

 

U pokušaju da odgonetnemo zašto su se Zaječarci slabo odazvali ovoj manifestaciji (veliki broj posetilaca je došao iz okolnih gradova), nismo našli opravdanje u teškoj ekonomskoj situaciji u gradu, niti tenzija zbog političkih prepucavanja koji traju dovoljno dugo. Jer, ovakvi i onakvi će se menjati na vlasti, a Gitarijada treba da živi. Taj život treba da im udahnu domaćini.

 

 

POČELO NA ROMULIJANI, NASTAVLJENO “PRŽENJEM” SUBOTIČANA

 

A da je počelo zvucima kakav očekuju ljubitelji Gitarijade, potrudio se odličan subotički bend D Zoo. Šteta što je taj koncert, koji je počeo oko 8 pm posmatralo svega nekoliko stotina ljudi.

 

Ipak, zvaničan početak Gitarijade dogodio se dva sata ranije na kasnoantičkom lokalitetu Romulijana, pod zvezdom koja je žestoko pržila novinare, VIP zvanice itd…, gde je gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović uručio ključeve grada ovogodišnjem rokonačelniku Gitarijade Nenadu Milosavljeviću-Neši Galiji. Kasnije je ovaj u pratnji starih članova benda u akustičnoj varijanti preleteo ex yu muzičkom istorijom.

 

Budući da je Zaječarsko pivo već tradicionalno sponzor zaječarske Gitarijade, u želji da se pruži podrška mladim muzičarima, ove godine za pobednika Gitarijade pripremljena i vredna nagrada – vrhunska električna gitara koju dodeljuje upravo Zaječarsko.

 

„Zaječarsko slavi vrednosti koje traju. Podrška mladim neafirmisanim rok bendovima je jedan od načina putem kojeg negujemo kvalitet. Dobrodošli na Gitarijadu, pravu vrednost koja dugo traje“ rekla je Jasmina Trijić, brend menadžer Zaječarskog.

 

 

PROGRAM ZA VEČERAS

 

GUITAR ART STAGE (Pešačka zona ulice Timočke Bune)

20,00 KONCERT: Beltango Trio

(Aleksandar Nikolić – bandoneon, Bogdan Pejić – gitara i Ivana Nikolić – klavir, vokal)

Program – BELTANGO (R)EVOLUTION – tradicional, piazzola, balkango

 

WORLD MUSIC STAGE (Trg Oslobođenja)

19,00   Đura i mornari

20,00   Vrane Kamene

 

ROCK STAGE

20,00   DOK 7

21,00   VAN GOGH

22,30   Prvo polufinalno veče – takmičenje demo bendova

00,30   DUBIOZA KOLEKTIV

02,15   HARD TIME

03,00   KARIZMA

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Repertoar bioskopa “Zvezda” od 22. do 27. februara

Ist Media

Repertoar bioskopa “Zvezda” od 15. do 20. februara

Ist Media

Repertoar bioskopa “Zvezda” od 1. do 6. februara

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X