EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Messer u RTB investira više od 20 miliona evra

BOR, (piše e-kapija) Kompanija “Messer” investira više od 20 mil EUR u novi pogon u RTB “Bor”. Na novu fabriku za razlaganje vazduha u RTB, pre dve nedelje podignuta je i montirana je u cold box (“hladni blok”) kolona teška 46 tona i dugačka 53 metra, što je najteži teret do sada na visini od 106 metara.

 

“Za ovu složenu operaciju bila nam je neophodna i jedinstvena dizalica u Srbiji, kapaciteta 600 tona. Osim nje koristili smo i dizalice od 220 i 110 tona. “Messer” je do sada desetak puta širom sveta radio ovaj posao, tako da to nije nepoznanica za nas, ali ovako nešto se po prvi put radi u Srbiji. Digli smo ovu kolonu prečnika pet metara i ubacili je u cold box širine 7×7 metara, što je podrazumevalo preciznost u obavljanju posla. Temperatura u kolonama se kreće od -182 do 196 stepeni celzijusa”, istakao je Novica Bojović, projekt menadžer u kompaniji “Messer”.

 

 

messer 1

 

messer 2

Na fabrici za razređivanje vazduha montiran najteži teret do sada 

 

 

Fabrika za razlaganje vazduha je u vlasništvu kompanije “Messer Tehnogas” AD, koja posluje u sastavu nemačke grupacije “Messer”. “Delta inženjering” je bila generalni podizvođač u ovom poduhvatu. Dizanje je izvršila firma “LS Kran” sa svojom operativom i iznajmljenim kranom firme “Demag”, jednim od najvećih koji je ikada radio u Srbiji.

 

Kako je u razgovoru za “eKapiju” rekla Sanja Šamatić iz kompanije “Messer Tehnogas”, u fabriku za razlaganje vazduha nemačka firma uložiće više od 20 mil EUR.

 

“Messer je 2009. za 2,7 mil USD kupio staru Kisikanu u RTB “Bor”, koja je tada snabdevala topionicu sa 3.000 kubika kiseonika na sat. Izgradnjom nove topionice čija je vrednost veća od 200 mil EUR, javila se potreba za izgradnjom kisikane tri puta većeg kapaciteta, jer je ta količina kiseonika neophodna za rad buduće topionice”, izjavila je Šamatić.

 

 

Naša sagovornica ističe da će nova kisikana proizvoditi 10.000 kubika kiseonika i 7.000 kubika azota na sat. Taj pogon će moći da parira zahtevima nove tehnologije u metalurgiji i moći će da zadovolji i potrebe bugarskog i rumunskog tržišta.

 

Kako je rekla sagovornica našeg portala, planirano je da fabrika bude završena do marta ili aprila 2015. godine.

 

“Ovaj pogon gradimo uporedo sa topionicom. Praktično, bez ove fabrike, topionica ne može da radi. Ukoliko ne bude nekih birokratskih problema, trebalo bi da na proleće pustimo ovaj pogon u rad”, rekla Sanja Šamatić.

 

Kako su preneli mediji, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena “Bor” Blagoje Spaskovski je rekao da je saradnja RTB “Bor” sa “Messer”- om odlična, i da će ova tehnologija kombinatu obezbediti jeftiniju proizvodnju, jer će umesto uglja, koji je izuzetno skup, od sada koristiti tečni kiseonik koji će omogućiti jeftiniju proizvodnju bakra, veći prihod i veću dobit.

 

Kompanija “Messer Tehnogas” je od 1997. godine investirala više od 100 mil EUR u Srbiji, a u fabrikama u Boru, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Beogradu, Požegi i Kraljevu zapošljava više od 344 radnika.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Istraživali smo da li će staro BORSKO JALOVIŠTE U CENTRU GRADA biti NOVI RUDNIK

Saša Trifunović

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X