Društvo

Marjanović: U dolini Timoka zagađeno 2.000 hektara najplodnijeg zemljišta

borska reka

BOR, (IST Media, foto: Mladi menjaju, IST Media) – Pokretač naučno – stučnog skupa “Ekološka istina” Toplica Marjanović, izjavio je da je preko 2.000 hektara najplodnijeg zemljišta u dolini Timoka nasuto piritnom jalovinom iz nekadašnjih postrojenja RTB Bor.

On je u intervjuu inicijativi “Mladi protiv aerozagađenja” koju vodi neformalna grupa “Mladi menjaju”, rekao da ipak postoji mogućnost sanacije životne sredine.

To bi se sprovelo tako što bi se prvo izgradila postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zatim očistilo priobalje i mulj nagomilan u rekama, a potom uklonila piritna jalovina i zamenila humusom ili nekim drugim neutralizacionim sredstvom, čime bi se kiselo zemljište obnovilo, rekao je Marjanović.

Ovaj aktivista “Društva mladih istraživača” smatra da bi za sve ove procese bilo potrebno nekoliko godina, za razliku od vazduha koja bi se, kako se videlo po nedavnom prestanku rada topionice, mogao sanirati za nekoliko dana jer je vazduh “najdinamičnija životna sredina”.

On zaključuje da je višedecenijsko zagađenje u Boru itekako uticalo na kvalitet života, ali i biljni i životinjski svet, pa bi u daljem periodu kineski Ziđin, koji je postao većinski vlasnik RTB-a Bor, morao da promeni načina rada u samoj topionici, realizaciju čitavog niza projekata, organizacione mere i kardovsku obnovu, pa sve do primene novih tehničko-tehnoloških mera, pa čak i da uvede stimulativne mere za one koji vode tehnološki proces.

intervju toplica marjanovic

U oktobru prošle godine predložio sam ove mere kineskom Ziđinu, ali nikakav odgovor nisam dobio, kaže Marjanović, koji je i koordinator izrade Lokalnog ekološkog akcionog plana Bora.

Ovaj ekološki aktivista napomine da je “najveća uvreda civilizaciji upravo ćutanje, jer nije uvreda ako se kaže ne može, već ako se ne dobije nikakav odogovor”.

Ceo intervju možete pročitati OVDE.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X