HronikaНекатегоризовано

Lopovi ukrali strujni kabl i ugrozili živote rudara i učenika

BOR, (IST Media) Dobro organizovana “bakarna banda”, uspela je da prošle noći neopaženo ukrade 300 metara kable kojom se napaja podzemni rudnik “Jama”, i time ugrozi živote 55 rudara i četrnaest srednjoškolaca koji su u rudniku bili na stručnoj praksi, potvrđeno je novianrima u RTB-u Bor.

 

Rudari su ovaj put bezbedno stigli na svetlost dana
Rudari su ovaj put bezbedno stigli na svetlost dana

 

“Sreća je da smo krađu primetili pre nego što su, zbog nedostatka struje, stale pumpe koje izvlače vodu iz rudnika. Da se dogodilo suprotno, došlo bi do poplave na dubini od 600 metara, čime bi bili ugroženi životi ne samo rudara, već i 14 srednjoškolaca koji su u rudniku bili na stručnoj praksi”, rekao je novinarima direktor Rudnika bakra Bor, Živorad Petrović.

 

Radnici Jame nisu nislutili da su im životi bili ugroženi

 

On smatra da je krađu izvršila dobro organizovana banda lopova, koji su bakarni kabl pod naponom prespojili alumunijumskim žicama, koje su se kasnije istopile usled preopterećenja.

 

“Da nismo primetili krađu na vreme, radnici i deca ne bi mogli biti izvučeni iz Jame, jer bi zbog prekida u snabdevanju strujom, stao i lift koji rudare spušta u okno”, naglašava Petrović.

 

OVO JE TERORIZAM, PITANJE DANA KADA ĆE PASTI NEKA ŽRTVA
„Više nije u pitanju klasična krađa, niti ekonomska šteta, ovo mogu da nazovem terorističkim aktom jer su direktno bili ugroženi životi rudara i dece koja su bila na praksi. Reč je dobro organizovanim bandama, ljudima spreminim na sve i svašta, a to je problem koji moramo što pre da rešavamo svi zajedno: i tužilaštvo, i SUP, i sudstvo“ kaže Petrović

 

Prema procenama, osim ugroženih života rudara i dece, šteta je procenjena na više od 40.000 evra.

 

Ovo što se juče desilo u Jami jeste kap koja je prelila čašu. Više nije pitanje da li će neko da strada, već kada će se to i zaista desiti“, ogorčeno zaključuje Petrović.

 

Ovo je jedan u nizu napada na imovinu RTB-a Bor poslednjih nedelja.

 

Lopovi su se toliko osilili da ne prezaju ni od fizičkog nasrtaja na stražare “Zaštite”, firme koja obezbeđuje imovinu RTB-a.

 

Nedavno je, u pokušaju da spreči krađu, u stari borski kop gurnut jedan stražar koji je samo srećom ostao živ. Nakon tog incidenta kamenovan je drugi stražar.

 

“Dešava se da kradiljivca noću uhvate u krađi, on biva priveden, a već nakon par sati ponovo se pojavi “u akciji”. Pre izvesnog vremena, napadnut je i stražar koji obezbeđuje ventilacionu stanicu koja doprema vazduh u Jamu. Da su lopovi tada uspeli u svojoj nameri, moglo je da dođe do okretanja vetrene struje, što bi bilo pogubno po rudare”, poslao je Petrović jasnu poruku onima koji treba da brinu o svojim građanima.

 

Policija je nemoćna da reši ovaj problem, jer blage i neadekvatne kazne štite izvršioce i povratnike, a zakonski su nedodirljivi i dobro poznati otkupljivači otpadnog metala.

 

Jama sve ugroženija
Jama sve ugroženija

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ubijen osumnjičeni za dvostruko ubistvo kod Majdanpeka

Ist Media

Dvoje mrtvih i jedan ranjen u pucnjavi u selu kod Majdanpeka. Traje potraga za osumnjičenim

Ist Media

Ubistvo kod Majdanpeka? Policija ćuti, tabloidi spekulišu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X