DruštvoTema danaНекатегоризовано

Legalizacija moguća od danas, usvojen Zakon o ozakonjenju objekata

SRBIJA (IST Media, Beta) Zakon o ozakonjenju objekata, nakon što je izglasan u skupštini Srbije i potpisan od strane predsednika Tomislava Nikolića, stupa na snagu danas, 27. novembra, odnosno dan nakon objavljivanja u “Službenom glasniku”. Zakonom se, kako navode iz Vlade, smanjuje cena i administracija za legalizaciju oko 1,5 miliona bespravno izgrađenih objekata.

 

legalizacija_objekataSvi oni koji su predali zahteve za legalizaciju, a ima ih 750.000, treba samo da plate taksu, a drugih 750.000, koji nisu predali nijedan dokument, moraće pored takse da podnesu i izveštaj o zatečenom stanju objekta, koji će raditi licencirani inženjeri.

 

Zakonom je utvrđeno da će taksa za legalizaciju za sto metara kvadratnih iznositi 5.000 dinara, do 200 metara kvadratnih 15.000 dinara, do 300 metara kvadratnih 20.000 dinara i preko 300 metara kvadratnih 50.000 dinara.

 

Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu i komercijalne objekte površine do 500 metara kvadratnih, plaća se taksa za ozakonjenje od 250.000 dinara. Za takve objekte površine od 500 do 1.000 metara kvadratnih taksa je 500.000 dinara, a za one od 1.000 do 1.500 metara kvadratnih iznos je milion dinara. Za objekte namenjene tržištu i komercijalne koji su preko 1.500 metara kvadratnih taksa iznosi tri miliona dinara.

 

Tokom rasprave najviše polemike je bilo o članu kojim se omogućavala legalizacija vikendica i kuća za odmor, izgrađenih na prostoru prvog i drugog stepena zaštitnog dobra, zbog čega je taj član preciziran amandmanom da ozakonjenje nije moguće ukoliko je objekat izgradjen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno-sletne staze.

 

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je tokom rasprave navela da će se zakonom ostvariti prihod od 10 milijardi dinara, a da će 60 odsto biti dato lokalnim samoupravma za ulaganje u proces infrastrukture. Ona je navela i da će se rušiti sve što bude izgradjeno bez građevinske dozvole nakon usvajanja zakona.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X