Društvo

Lada niva u Boru kao spomenik trule birokratije u Srbiji

BOR, (IST Media) Da bi se ova trula “lada niva” (sa fotografije) koja je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, uprave za veterinu rashodovala i poslala na otpad pod presu, potrebno je toliko koraka koji najbolje ilustruju birokratska pravila koja važe u Srbiji.

Ovo vozilo je godinama stajalo na parkingu kod Doma kulture, a kada je taj prostor asfaltiran, vozilo je jednostavno pomereno na betonski prolaz za pešake.

O ovom problemu izvestili su Borani preko društvene mreže Facebook, pa smo tragom te fotografije pokušali da saznamo kada će za Ministarstvo važiti pravila koja važe i za građane Borane koji moraju da uklone havarisana vozila, inače sledi prijava komunalne inspekcije i kazna.

Lokalna komunalna inspekcija očigledno nije imala hrabrosti da napiše kaznu Ministarstvu (tada bi se novac slio u budžet grada) i potencijalno ubrzalo uklanjanje olupine iz koje je izvučeno sve što je iole vredelo.

Nešto je trulo

Prema informacijama do kojih smo došli, da bi se vozilo uklonilo, potrebno je da Ministarstvo o olupini obavesti Republičku direkciju za imovinu. Potom se radi kataloška procena vozila (koja je često višestruko puta manja od cene izlaska procenitelja koji se opet plaća novcem građana) a zeleno svetlo za prodaju krša otpadu daje, ni manje ni više, nego, pogodili ste, Vlada Srbije.

Poslednji korak je licitacija, a nameće se pitanje da li će “niva” nastaviti svoj život kraj gradskog parka ukoliko niko ne bude zainteresovan za brdo trule limarije.

Na vozilu je istaknut natpis da pripada Borkom okrugu, ali u okruzima u Srbiji načelnici nemaju ovlašćenja da preduzmu očigledno potrebne korake i sami donesu neke odluke, već za državu imaju ulogu “fikusa” i protokolste.

Jer, dok “niva” ne pronađe svoj put do zaslužene penzije, papiri će proći kroz mnoštvo ruku beogradskih birokrata.

Ili, možda budemo svedoci da vrana vrani ipak izvadi oko, odnosno da neko iz gradske uprave smogne snage i naloži komunalcima da rade svoj posao i podnesu prijavu protiv Ministarstva poljoprivrede.

Borani čekaju rasplet.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Bolji uslovi za penzionere u Slatini – opremljena sala Doma za najstarije

Miloš Marković

Serviser upozorava KADA KLIMA UREĐAJ MOŽE DA SE ZAPALI

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X