Kultura

Kraj spomen biste Mokranjca večeras javna horska proba

mokranjac2

NEGOTIN, (IST Media, Zdenka Tomić) – Gradski hor “Mokranjac” u petak 18. septembra od 18:30h pred spomen bistom slavnog kompozitora u centralnom gradskom parku u Negotinu održaće javnu horsku probu i zapevati Mokranjčeve kompozicije.

U svetlu informacija da se tradicionalni festival “Mokranjčevi dani”odlaže do daljeg, te da su šanse za njegovo održavanje minimalne ili gotovo nikakve, usijale su se društvene mreže od komentara svih onih koji ovaj Festival nose u srcu. Zatečeni situacijom prvi su se snašli i reagovali članovi Gradskog hora “Mokranjac”, po datumu osnivanja, najmlađeg negotinskog hora.

mokranjac

Oni čuvaju uspomenu na Mokranjca

I upravo je od samih članova Gradskog hora “Mokranjac” potekla ideja da se u septembru, mesecu koji je već 55 godina prepoznatljiv po festivalu “Mokranjčevi dani”, ispoštuju lik i delo slavnog sugrađanina i tradicija kroz simbolično održavanje javne horske probe.

Bila bih neiskrena, ako bih rekla da nisam imala istu želju, ali prosto u ovim okolnostima odluke ne donosite sami. Onog trenutka kada su me moji pevači pozvali sa idejom da makar i na ovaj način ne prekinemo tradicionalnu nit, koju je bez sumnje izgradio ali i zaslužio jedan od naših najvećih festivala u zemlji, radovanja je bilo na obe strane, kaže Ružica Rajković, dirigent negotinskog gradskog hora.

Horska proba biće otvorena Šestom Mokranjčevom rukoveti, svojevrsnom himnom Negotina, kojem će se predstaviti i Mokranjčeve “Rumunske pesme”, ali će ostali repertoar za publiku biti iznenađenje.

Gradski horski ansambl “Mokranjac” moli sve prisutne da se pridržavaju preporučenih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na otvorenom prostoru i na taj način pomognu realizaciju plemenite misije članova Gradskog hora “Mokranjac” da se u septembru – mesecu Festivala, centrom Negotina i u novonastalim okolnostima začuje Mokranjčeva muzika.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Od četvrtka 18. jula počinje prodaja ulaznica za 30. Nišville festival

Ist Media

Za seoske KUD-ove kineska kompanija donirala 1,1 milion dinara. Zamenik gradonačelnika za svako selo najavio dodatnih 300.000

Ist Media

Veče kineske muzike u hotelu “Jezero”. Dong Đinming virtuoz na erhu zasvirao Tamo daleko

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X