Društvo

Korisno istraživanje: Koliko su mladi bezbedni u saobraćaju na teritoriji grada Bora?

istrazivanje sigurne staze 1

 

U sklopu projekta “Pričajmo o bezbednosti da ne bismo pričali o posledicama” udruženje Sigurne staze je uradilo istraživanje “Analiza stavova građana Bora o bezbednom učešću mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora”.

Rezultati istraživanja su dostupni na linku OVDE .

U proseku godišnje u Republici Srbiji pogine oko 115 i biva povređeno oko 6.300 mladih lica. Drugim rečima, svaki treći dan jedno mlado lice pogine u saobraćajnim nezgodama, i svakoga dana bude povređeno više od 15 mladih.

Kako se navodi u Preglednom izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja (2018.-2022.), na teritoriji grada Bora, život je izgubilo dvoje mladih, dok je 151 mladih povređeno. U odnosu na svojstvo učešća u saobraćajnim nezgodama, mladi su najviše ugroženi u svojstvu vozača (46%) i putnika u putničkom vozilu (44%).

Najveći procenat ispitanika je bezbednost saobraćaja u Boru ocenio dobrom ocenom (31,82%), a potom sledi dovoljna ocena (29,22%). S druge strane, svega 1,30% ispitanika smatra da je bezbednost saobraćaja u Boru odlična.

Možemo uočiti da najveći procenat ispitanika (35,71%) bezbednost mladih vozača ocenjuje dovoljnom ocenom, a potom slede dobra i nedovoljna (28,57%). Dok je 0,65% ispitanika dalo najveću ocenu.

Razlog ovako loših ocena stanja bezbednosti saobraćaja u Boru, može biti povezan i sa lošim ocenama građana o tome kakvo je postupanje mladih vozača prema ranjivim učesnicima u saobraćaju. Najveći procenat ispitanika (31,82%) postupanje vozača ocenjuje dovoljnom ocenom, a potom slede dobra (28,57%) i nedovoljna (24,68%). Dok je 1,95% ispitanika dalo najveću ocenu.

Ako govorimo o poštovanju i poznavanju pravila saobraćaja kao preduslovu za bezbednu vožnju, možemo ustanoviti da najveći broj ispitanika (76%) je stava da mladi vozači ne poštuju pravila saobraćaja.

96,8% ispitanika smatra da upotreba mobilnog telefona može da dovede do saobraćajne nezgode, dok  88,2% smatra da mladi vozači prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja.

Više o uticaju brzine na nastanak saobraćajne nezgode pročitajte na linku OVDE

Više o uticaju mobilnog telefona na nastanak saobraćajne nezgode pročitajte na linku OVDE.

Zanimljiv podatak je, da je najveći procenat ispitanika rad Gradske uprave u Boru na polju bezbednosti saobraćaja je ocenilo nedovoljnom ocenom (50,33%), a potom sledi dovoljna ocena (22,22%).

O radu donosioca odluka i kreatora sistema u Gradskoj govori podatak da grad Bor nema Strategiju bezbednosti saobraćaja sa akcionim planom, Plan održive urbane mobilnosti, katastar saobraćajne signalizacije itd.

Najvažnije činjenice i zaključci proizašli iz ovog istraživanja koje je uradilo udruženje Sigurne staze bi trebalo da budu smernice za identifikaciju problema i za planiranje drugih detaljnih istraživanja i budućih aktivnosti svih subjekata na teritoriji grada Bora, u cilju unapređenja bezbednosti mladih lica u saobraćaju.

Igor Velić, master inženjer saobraćaja, ocenjuje da se u Boru generalno bavimo samo posledicama saobraćajnih nezgoda, umesto da se bavimo uzrocima i prevencijom.

Nema sistemskog pristupa niti kontinuiteta u radu, i sve nam se svodi na represivne mere saobraćajne policije (kontrole vezivanja pojasa, alkoholisanosti vozača, brzine kretanja itd.). Dok bi znatno bolje rezultate postigli kombinovanjem preventivnih i represivnih mera, smatra ovaj stručnjak.

Uspeh u bezbednosti saobraćaja će zavisiti od toga koliko će društvo biti spremno da proširi krug odgovornih za saobraćajne nezgode.

Takođe smatram, da nam nedostaju ljudi koji bi bili posvećeni bezbednosti saobraćaja. Tako da je nama u Boru potrebna revolucija ideja, projekata i inovativnih rešenja u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Rad Sigurnih staza podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X