Društvo

Kompanija Zidjin u Boru priprema novi kolektivni ugovor

zijin

BOR – Kompanija Zidjin kuper Srbija (Zijin Copper Serbia) koja upravlja rudnikom RTB Bor saopštila je da u saradnji sa sindikatima priprema novi kolektivni ugovor jer u junu ove godine ističe ugovor koji je ranije zaključio RTB Bor.

U nameri da preduzeće učini energičnijim i dugoročno zaštiti interese svojih radnika, kompanija Zidjin je izradila Predlog novog Kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Zidjin pokrenuo “prijateljske razgovore sa sidnikatima jer želi da im zahvali na saradničkom stavu i cenjenim naporima”.

Novi Kolektivni ugovor, kako se navodi, ima za cilj “razbijanje egalitarizma i uspostavljanje konkurentskog mehanizma, koji će znatno poboljšati entuzijazam, inicijativu i kreativnost zaposlenih, a samim tim učiniti i kompaniju energičnijom i uspešnijom”.

Ističe se da prosečni prihod neće biti smanjen poboljšanim Kolektivnim ugovorom, već će kompanija uspostaviti dodatni “obećavajući mehanizam kako bi osigurala da zaposleni koji stvore veću vrednost budu dobro prepoznati i finansijski nagradjeni”.

Podseća se, da od kada je krajem 2018. godine Zidjin preuzeo RTB, uložio je oko 650 miliona američkih dolara u otplatu svih ranijih dugova, u poboljšanje bezbednosti i zaštitu životne sredine, povećanje prozivodnje, kao i u tehničku obnovu i proširenje rudnika i topionice.

Kompanija će u godinama koje slede investirati još više, navodi se u saopštenju.

Zidjin je, kako se navodi, od preuzimanja rudnika zaposlio više od 1.000 lokalnih gradjana i sada ima više od 5.500 zaposlenih.

Ističe se da su prosečni mesečni neto prihodi zaposlenih porasli za više od 34 odsto, na preko 90.000 dinara, u poredjenju sa nivoom iz 2018. godine, a da je to za 50 odsto više od prosečne zarade u celoj zemlji.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X