Kineski radnici obustavili protest nakon pritisaka poslodavca. Uplašili ih i korona virusom

403 0

BOR – Nastavak protesta kineksih radnika koji su angažovani na izgradnji budućeg jalovišta na projektu rudnika bakra „Čukaru Peki“ kod Bora, a koji je najavljen za danas, nije započeo, pošto su se nezadovoljni radnici uplašili pretnji poslodavca, navodi se u prepisci u koju je Ist media imala uvid.

Kako se saznaje, osamnaest kineskih radnika odvežana su jutros kombijem u nepoznatom pravcu jer su navodno pozitivni na korona virus, dok su ostali, kako su naveli, uplašeni zaraze.

protest kineski radnici 4
Detalj sa jučerašnejg protesta

U prepisci dostavljenoj Ist mediji, radnici koji su juče izrazili nezadovoljstvo tretmanaom poslodavca iz kompanije Ziđin, kažu da su razočarani i besni. Mnogi ljudi se plaše da će osveta šefova zbog protesta biti „teška“, i da su neki od štrajkača od jutros zaključani u spavaonicama koje su u kontejnerima. Slična je, kažu, i situacija u borskoj topionici bakra u kojoj su neki radnici iz Kine neprekidno na poslu od marta prošle godine.

Pedesetak kineskih radnika angažovanih na izgradnji jalovišta protestovalo je juče pred sedištem budućeg rudnika „Čukaru Peki“ tražeći bolje uslove za rad.

Oni su naveli da skoro od aprila rade bez prestanka, da u spavaonicama nemaju grejanje, slabo se hrane i često su žedni. Kažu da im izlaz u Bor nije dozvoljen, pa se osećaju kao zatvorenici.

Kineski radnici kažu i da platu ne primaju u Srbiji, već u Kini. Na projektu budućeg rudnika angažovano je i više kineskih firmi koji posluju kao podizvođači.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X