Društvo

Gradonačelniku PRETE PRIJAVOM zbog semafora koji pomažu slepima

Foto: Novina na semforima u ulici Nikole Pašića

BOR, (IST Media) Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić suočen je sa prijavom anonimnih osoba koje su se žalile da im smeta nivo buke sa semafora gde postoji zvučno i glasovno obeležavanje pešačkih prelaza.

“Anonimna grupa građana uputila mi je meil u kome navode da će se obratiti tužilaštvu i policiji zbog toga što je u ulici Nikole Pašića ugrađen sistem za zvučno i glasovno obeležavanje pešačkih prelaza za slepe i slabovide osobe, pošto im navodno smeta nivo buke”, rekao je Milikić za Ist Media.

Kako bi proverio da li zaista postoji buka koja nije u graničnim vrednostima, zahtevao je od izvođača radova da obave merenje parametara nivoa buke, nakon čega je, kako kaže, utvrđeno da je u dozvoljenim granicama.

“Utvrđeno je da buka u tih 10 sekindi koliko traje zeleno svetlo ne prelazi nedozvoljene granice”, dodao je gradonačelnik Bora.

Prema dobijenim podacima, zvučni sistem na semaforima u ulici Nikole Pašića se uključuje svakog dana u 6:45. Tada rade sa 50 procenta intenziteta zvuka, od 16 sati je u tihom modulu a u 21 sati se zvuk gasi do sledećeg jutra. Ovakva signalizacija koristi se i na ostalim semaforima u gradu.

Milikić je naznačio da ozvučeni semafori značajno doprinose bezbednosti građana sa oštećenim vidom, a njih u Boru nije mali broj.

“Moramo da podignemo nivo tolerancije razumevanja i svesti prema osobama sa invaliditetom. Prema njima moramo da budemo pozitivniji, jer su oni ravnopravni deo našeg društva”, kazao je Milikić.

Za pomoć osobama sa invaliditetom u 2018. godini iz gradskog budžeta izdvojeno oko 3,5 miliona dinara.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U toku su radovi na uređenju Bora. Na red došao parking u ulici Jovana Dučića

Miloš Marković

Učenici generacije u Boru. Ponos grada na bilbordima

Miloš Marković

Pitali smo: Predstoje li Boru restrikcije vode?

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X