EkonomijaNaslovi.netНекатегоризовано

Eko Agenda brani opravdanost izgradnje nove topionice u Boru

 

ekoagendaBOR, (IST Media) Ekološki savez iz Bora, “Eko Agenda 7/1935”, reagovao je danas povodom optužbi da je izgradnja nove topionice bakra u Boru promašaj.

 

“Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline je za grad Bor i okolna sela potpuni ekološki pogodak. Od 1935 godine početka prve ekološke bune u Boru kada se zahtevao čist vazduh nad gradom i okolnim selima pa do ispunjenja tog zahteva prošlo je tačno 80 godina”, podsećaju ovi ekolozi.

 

Ovaj savez, koji je godinama unazad upozoravao na prekomerna zagađenja iz postrojenja stare topionice, koja su nekada premašivale dozvoljenu granicu zagađenja i do 100 puta, naznačava da upravo meštani okolnih sela koji su generacijski živeli u ekološki najzagađenoj sredini kada im je topionički dim uništavao svu letinu i zdravlje, znaju da cene razliku između stare i nove topionice.

 

“Neprimereno je da to ne cene pojedinci iz RTB-a i zlonamerno iznose neistine o novoj topionici kao o potpunom promašaju. Na taj način opravdavaju vekovno trovanje građana Bora i okolinih sela i svesno umanjuju zalaganja Vlade Srbije i menadžmenta RTB-a u istorijskom ekološkom podvigu”, naveo je ovaj savez u dopisu medijima.

 

Sindikat rudara Srbije u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, zatražio je juče od premijera Srbije Aleksandra Vučića da smeni menadžment tog preduzeća i direktora Blagoja Spasovskog.

 

“Razlozi za smenu su neispunjenje plana poslovanja, loš izbor tehnologije za novu topionicu, zatvaranje radnih radnih mesta i zatvaranje pogona”, izjavio je predsednik tog sindikata Ljubiša Miljković na konferenciji za novinare, ističući da je sadašnji direktor krivac za stanje u tom preduzeću.

 

U RTB Bor navode da Rudarski sindikat u tom preduzeću ima mali broj članova i da ne predstavlja reprezentativnu organizaciju.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Sanirana četiri kilometra puta od Donje Bele Reke do fabrike kreča Zagrađe. Od Ziđina 200 tona rizle

Ist Media

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X