Društvo

Dobra vest: Poslodavci prihvatili elektronsku prijavu sezonskih radnika

elektronska prijava sezonskih radnika
Reformski korak u oblasti zapošljavanja značajno smanjio rad na crno

 

Dve godine trajale su pripreme za uspostavljanje sistema elektronskog prijavljivanja sezonskih radnika u poljoprivredi, ali za veoma kratko vreme pokazalo se da je taj posao bio i te kako koristan i uspešan – samo u prvoj godini rad na crno u ovoj oblasti smanjen je 37 odsto. Za dve godine primene pojednostavljene procedure prijavljeno je oko 44.000 sezonskih radnika, za koje je u budžet Srbije uplaćeno više od četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa.

Osim države koja je zahvaljujući ovom sistemu uvećala prihod, najveću korist stekli su upravo radnici na povremenim poslovima koji sad znaju šta je siguran rad jer, premda su angažovani na kraće vreme, imaju pravo na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu i penzijsko osiguranje. Oni sezonci koji su imali status nezaposlenih zadržali su pravo na naknadu. Prava nisu gubili ni primaoci socijalne pomoći.

“Čačanska jabuka” štedi resurse a radnicima pruža veću zaštitu

Ovaj reformski korak u oblasti rada, ostvaren zahvaljujući Ministarstvu rada, Ministarstvu poljoprivrede i NALED-u doneo je olakšice i poslodavcima koji su od lane u prilici da brzo i efikasno u sistem uvedu sezonske radnike. Među onima koji uveliko koriste sistem elektronske prijave je zadruga ”Čačanska jabuka“.

Osvrćući se na novi zakonodavni okvir kojim su na najmanju meru svedene nesigurnost i nedovoljna zaštita sezonskih radnika, direktor zadruge Nebojša Jovanović ističe da je sistem elektronskog prijavljivanja doprineo većoj odgovornosti poslodavaca.

Prošle godine počeli smo da koristimo elektronsko prijavljivanje. Agencija koju je zadruga ranije angažovala za knjigovodstvo prihvatila se i tog posla. Elektronsko prijavljivanje radnika  je umnogome olakšalo posao i zadrugarima i knjigovođi, to je najjednostavnija mogućnost i značajno nam štedi vreme i druge resurse, kaže Jovanović.

”Čačanska jabuka“ je, podseća, osnovana s prvenstvenim ciljem da se zaštite poljoprivrednici, proizvođači voća. Uključivši se u sistem elektronskog prijavljivanja, zadruga je bolju zaštitu omogućila i sezonskim radnicima koji se na par meseci godišnje angažuju za rad u hladnjači.

Izgradili smo hladnjaču kapaciteta 1.250 tona sa ULO opremom. Nastojali smo da uključimo što veći broj voćara čačanskog kraja, proizvođača jabuka, u organizovanu i tehnološki savremenu proizvodnju. Veliki je broj kooperanata sa kojima članice zadruge sarađuju i značajne su količine robe koju skladištimo. S obzirom na obim posla u preradi i pripremi robe za izvoz i prodaju za naše i strano tržište, neophodna nam je pomoć sezonaca. Svake godine od februara do kraja juna angažujemo 12 do 15 radnika. To su poslovi vezani za hladnjaču, a i zadrugari imaju svoje sezonske radnike u primarnoj proizvodnji, objašnjava Jovanović.

Po njegovim rečima, sistem elektronskog prijavljivanja kojim rukovodi Poreska uprava, a kojem se može pristupiti na portalu www.sezonskiradnici.gov.rs je jednostavan za prijavu – svaki dan se, u svega par koraka, prijavi koliko je radnika angažovanih u tom momentu i na kojim poslovima. Jovanović naglašava da radnici ne osete taj trošak, dobiju nadnicu koja je dogovorena. Poslodavci dodatno plaćaju oko 300 dinara dnevno na ime poreskih obaveza za svakog od radnika, a to je manje od prosečnih izdataka koje su imali prilikom prijavljivanja sezonaca po starom sistemu.

Od Jovanovića saznajemo da ”Čačanska jabuka“ sezonce plaća 180 ili 200 dinara po satu, u zavisnosti od težine posla. Muškarci rade teže fizičke poslove na utovaru i istovaru, a žene su uglavnom na linijama klasiranja jabuke.

To su mahom naši dugogodišnji radnici, između njih i zadruge kao poslodavca izgrađen je odnos poverenja. Ipak, sada su u povoljnijem i sigurnijem položaju nego pre, kada su bili angažovani po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, zaključuje Jovanović.

Pomenimo, osnivači ”Čačanske jabuke“, 24 zadrugara, u vlasništvu imaju više od 120 hektara zasada pod voćem. Uzgajaju i šljivu, krušku, višnju, trešnju… Ukupno, godišnji kapacitet skladištenja svog voća je oko 3.000 tona.

Prijava za par minuta i u par koraka

Sistem elektronske prijave sezonskih radnika je jednostavan i jedinstven zahvaljujući primeni najnovijih informaciono-tehnoloških rešenja. Tako poslodavci na portalu sezonskiradnici.gov.rs za par minuta mogu da prijave radnika, a to mogu da učine i putem mobilne aplikacije. S druge strane, za sezonce je od koristi i to što u svakom momentu mogu da kontrolišu jesu li prijavljeni i, u slučaju potrebe, da obaveste inspekciju rada o svakom propustu poslodavaca.

Poslodavac može da angažuje jednog radnika najviše 120 dana u kalendarskoj godini. Sa  sezonskim radnicima zaključuje usmeni ugovor koji stupa na snagu u momentu onlajn prijave.

Sistem je vrlo jednostavan. Unosi se JMBG radnika i u kalendaru obeležavaju dani u kojima se angažuju radnici i na kojim poslovima. Na ovaj pojednostavljen način radnike mogu da angažuju pravna i fizička lica i preduzetnici, odnosno svi koji imaju potrebu za plaćenom radnom snagom u poljoprivredi, objašnjava Tisa Čaušević, šefica jedinice NALED-a za poljoprivredu.

Na portalu se mogu naći sve informacije i video uputstva za korišćenje portala Sezonski radnici, kao i mobilne aplikacije Sezonci. NALED je u okviru projekta “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika” organizovao širom Srbije obuke za korišćenje portala, a kroz 17 gradova prošao je i Agro Info Karavan na kome su se poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici iz prve ruke upoznali sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na kratkotrajnim poslovima.

S obzirom na dosadašnje dobre rezultate i efekte uvođenja sistema elektronske prijave sezonskih radnika u oblasti poljoprivrede, u planu je proširenje sistema na druge delatnosti u kojima se često javlja potreba za povremenim i kratkotrajnim angažovanjima, pre svega u turizmu i ugostiteljstvu, građevini i pomoći u kući, najavljuje Tisa Čaušević.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Sa sednice Štaba za vanredne situacije. Deponija gori, a izvorišta presušuju

Miloš Marković

Batut: Zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre oko 19.000 ljudi

Miloš Marković

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X