Dan Muzeja obeležava se u utorak izložbom „Tender“

187 0

 

Dan Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru biće obeležen tematskom izložbom „Tender“ iz Umetničke zbirke Muzeja, koja će biti otvorena u utorak, 15. decembra u 12 sati u Galeriji  Muzeja.

Zbog okolnosti koje je nametnula pandemija korona virusa, Muzej nije u mogućnosti da organizuje uobičajeno svečano otvaranje. Izložbu možete razgledati do 31. januara 2021. godine pojedinačno, u skladu sa zvaničnim preporukama usled propisane vanredne situacije.

Izložba „Tender“ prezentuje kolekciju umetničkih fotografija Đorđa Odanovića nastalih u Rudarsko-topioničarskom besenu Bor. Motivisan interesovanjem za jedno novo tumačenje termina „tender“, autor osvetljava drugu stranu ove značajne tržišne tvorevine. Kolekcija obuhvata deset fotografija (60 x 80 cm) i to portrete radnika u ambijentu njihovog radnog okruženja, kao i fotografije devastiranih objekata tj. konstrukcije stare fabrike za preradu metalne rude.

Viđeni kroz prizmu ovog umetnika, ovi radovi dobijaju karakter jednog složenog društveno-istorijskog toka u kome su zabeleženi važni momenti borskog rudnika. Autor u tom kontekstu preispituje promene u sferi političke i društvene odgovornosti, ali se isto tako bavi i pitanjem radništva i promenama industrijskih trendova koje direktno utiču na ljudske sudbine.

Kustos izložbe je Danijela Matović.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X