EkonomijaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Čukaru Peki kod Bora u rukama potpuno nove kompanije

BOR/VANKUVER, (IST Media, Saša Trifunović) – Kanadske kompanije Nevsun Risorsiz (Resources) i Rezervoar Minerals (Reservoir), sklopile su neočekivan dogovor o spajanju kompanija na projektu bakra “Timok” (Čukaru Peki) kod Bora, nakon prodaje dela akcija američkog Friporta (Freeport).

 

cukaru_pekiReč je nalazištu sa izuzetno visokim sadržajem bakra i zlata, gde su u toku geološka istraživanja kojima treba da se dokažu precizni sadržaji ovih metala, kako bi se uradila studija isplativosti ulaganja u otvaranje rudnika.

 

Ovim spajanjem stvara se rudarska kompanija srednje veličine sto posto vlasništva u ‘gornjoj zoni’ projekta. Zajednička kompanija će biti finansirana budžetom Nevsuna i biće u poziciji da donese dobit preko jako uspesšog razvojnog tima Nevsuna”, saopšteno je na sajtu Rezevoar Minerals.

 

Izvršni direktor Nevsuna, Klif Dejvis, izjavio je da ova transakcija daje kapital Nevsuna stavlja u službu strateških investicija sa velikim povraćajem novca, što će značajno doprineti vrednosti deonicara te kompanije.
Sa trenutnim novcem iz našeg rudnika Bisha, imamo finansijsku snagu i proverene tehničke mogućnosti da unapredimo Projekat Timok u razumnom vremenskom roku. Radujemo se saradnji sa svim zainteresovanim stranama i jako sposobnim partnerima kako bismo doveli projekat do faze proizvodnje”, rekao je Klif Dejvis.

 

U martu je kanadska kompanija “Lundin Majning” (Mining) objavila da je izvesno njeno učešće na ovom projektu, pošto će od kompanije Friport kupiti 55 posto akcije “gornjeg ležišta”, ali je Reservoar Minerals, na osnovu prava preče kupovine, neočekivano sklopio dogovor sa kompanijom Nevsun čime je Lundin ostao van igre.

 

Ranije je objavljeno da je na nalazištu “Čukaru Peki” otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto po toni i zlata od 1,5 grama. Procenjeno je da se iz te rude može dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

 

Objavljeno je, takođe, da je donji deo ležišta, u komne Friport ima 54 odsto udela, bogatiji ovim metalima od gornjeg.

 

U dosadašnja istraživanja na “Čukaru Peki” uloženo je 60 miliona dolara, a Friport je svoj udeo u projektu “gornje zone “ ranije ponudio Lundinu za 262,5 miliona dolara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Istraživali smo da li će staro BORSKO JALOVIŠTE U CENTRU GRADA biti NOVI RUDNIK

Saša Trifunović

Kad nema klime, i ventilator je dobar. Evo informacija o potrošnji

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X