Čelnici opština istočne Srbije strahuju od ekološke katastrofe

1796 0

BOR, (Foto-arhiva IST Media) – Ukoliko problem kolektora rudnika bakra „Veliki Krivelj“ kod Bora uskoro ne bude rešen, moglo bi doći do međunarodne ekološke katastrofe neprocenjivih razmera, slažu se čelnici gradova istočne Srbije koji strahuju da bi otpadne vode pune toksičnih materija ugorzile priobalja Dunava sve do Crnog mora.

Problem kolektora nad Zaječarom visi kao Damoklov mač, jer, ako bi došlo do njegovog pucanja, Zaječar bi bio izložen ekološkoj katastrofi, a samim tim i životi više od 50 hiljada stanovnika ovog grada, kaže gradonačelnik ovog grada na Timoku, Boško Ničić.

On je ogorčen što se taj problem do sada nije rešio, i podseća da je Svetska banka pod najpovoljnijim uslovima još 2010. godine dala kredit od 31 milion dolara za izgradnju kolektora, ali do realizacije nikada nije došlo.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, kaže da se izgradnjom novog kolektora u RTB-u ‘’Bor’’ eliminiše ekološki akcident koji bi trajno uništio više hiljada hektara obradivog zemljišta uz Dunav.

Ako bi došlo do pucanja kolektora, hiljade i hiljade hektara obradivog zemljišta u okolini Negotina bilo bi trajno uništeno, kaže Veličković.

Veličković: Negotiv spreman da pomogne

On naglašava i da je opština Negotin spremna da, u okviru svojih mogućnosti i ovlašćenja, pruži svu neophodnu pomoć realizaciji tog projekta.

Sadašnji kolektor, koji je zapravo tunel otpadnih voda koje sadrže nekoliko miliona kubika otrovnih materija, među kojima su arsen, živa, nikl i drugi teški metali, prostire se ispod jalovišta rudnika bakra “Veliki Krivelj” i nalazi se u jako lošem stanju i preocene su da bi njegovim pucanjem toksične materije vrlo brzo širile ka reci Timok, a potom i ka Dunavu.

Stručnjaci upozoravaju da su na kolektoru primećena značajna oštećenja, te da bi usled velikih kiša moglo doći do proboja brane i izlivanja flotacijske jalovine, što bi izazvalo ekološku katastrofu.

Kolektor je izgrađen osamdesetih godina kada i rudnik bakra Veliki Krivelj iz sastava RTB-a Bor i prostire se kroz „naktivna polja“ tog preduzeća.

Prema podacima Instituta za rudarstvo i metalurgiju, vlasnik kolektora je država, ali je on ustupljen na korišćenje tom Institutu koji je pri izradi nikada realizovanog projekta novog kolektora kreditom Svetske banke pružao logistiku, monitoring i kontrolu.

Izvršni direktor Instituta, Borivoje Stojadinović, podseća da je održavanje kolektora-tunela po njegovoj izgradnji preuzeo RTB Bor, koji je u te namene do sada uložio značajna sredstva.

On ipak procenjuje da se zbog stanja kolektora mora izgraditi nov, koji će biti bezbedan, i koji će Kriveljsku reku bezbedno sprovoditi do Timoka i dalje ka Dunavu.

Veoma je važno da se novi kolektor što pre uradi, jer bi njegovo pucanje izazvalo veliki ekološki međunarodni  akcident nesagledivih razmera. To je i razlog zašto se ušlo u njegovu izgradnju i dobro je da je država ove godine namenila novac u budžetu za to, kaže Stojadinović.

Generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski, izjavio je nedavno da mu je žao što nisu povučena sredstva Svetske banke namenjene za završetak tog posla.

Kako su nedavno pisale Večernje novosti, Ministarstvo rudarstva je u naredne dve godine opredelilo milijardu dinara za izgradnju novog kolektora za prihvat i odvod otpadnih voda iz RTB.

Inače, 2010. godine bio je postignut dogovor da se kreditom Svetske banke od 30,9 miliona dolara, sanira ovaj kolektor ali se bez valjanog razloga od tog posla – odustalo, a SB je povukla ugovor o zajmu za Bor 2014. godine.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na čijem je čelu tada bila Zorana Mihajlović, saopštilo je potom da su oni, u okviru svojih nadležnosti, učinili sve što je potrebno na pripremi novog investicionog projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u Boru, i to prema procedurama Svetske banke.

Umesto da se kredit od 30,9 miliona dolara, koji je odobrila SB, iskoristi za izgradnju novog kolektora u RTB “Bor, mi smo potrošili gotovo isto toliko novca za hitne popravke starog tunela – saopšteno je tada u Ministarstvu energetike.

Tada je naglašeno da novac iz kredita Svetske banke namenjen izgradnji novog kolektora nije mogao biti ni povučen, a ni korišćen za sanaciju starog, jer stari nije predmet kreditiranja.

Milikić: Opština paralelno rešava lokalni kolektor

Odluka države da opredeli milijardu dinara, ističu vlasti u istočnoj Srbiji, dao je nadu da će problem biti rešen.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, zadovoljan je što je Vlada Srbije prepoznala problem dotrajalog kolektora i opredelila potrebna sredstva za njegovo rešavanje, a zadovoljan je i Aleksandar Milikić, aktuelni predsednik opštine Bor, koji je najavio i da će ta opština uložiti 33 miliona dinara za rešavanje problema komunalnih otpadnih voda.

“Lokalnim budžetom je predviđeno 26 miliona dinara za izradu projekta i utvrđivanje činjeničnog stanja i kolektora Borske reke”, kaže Milikić.

On naglašava i da je budžetom opredeljeno i dodatnih sedam miliona dinara za iste namene, kada je u pitanju reka koja protiče kroz naše selo Brestovac.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X