Društvo

Borska Toplana sa uglja prelazi na gas. Obećava se stabilno grejanje bez zagađenja

toplana temelj kotlovi

 

Ugalj na deponijama JKP Toplana u Boru postaće prošlost, jer je u toku postavljanje dva nova kotla na prirodni gas ukupne snage 34 megavata, kojim bi trebalo da se obezbedi znatno bolje grejanje u narednoj sezoni.

U ovom preduzeću kažu da će na gas biti prepravljen i kotao na mazut, a prema rečima člana Gradskog Veća  Vukomana Vranića, u ovu investiciju iz budžeta je uloženo 330 miliona dinara.

Igor Janković, v.d. direktora JKP Toplana, kaže da će pored novih kotlova biti montirana i merno-regulaciona stanica za gas.

Kotlovi će biti spojeni sa postojećim sistemom i naša očekivanja su da najkasnije do 10. oktobra ceo pogon Toplane bude spreman za predstojeću grejnu sezonu, rekao je Janković.

Pored očekivanja bolje grejne sezone nego prethodnih godina, jedan od benefita ovog projekta biće i to što više neće biti zagađenja od sagorevanja uglja.

Janković za Ist media kaže da se nije odustalo od izmeštanja Toplane na lokaciju kod Centroistoka, da se uskoro očekuje raspisivanje javne nabavke, nakon čega će, za grejnu sezonu 2024/2025, dva nova kotla na gas biti preseljena.

Kada je reč o stanju na sekundarnoj toplovodnoj mreži, Janković kaže da se tokom leta radilo na saniranju svih uočenih proboja, a da će se na eventualnim probojima raditi tokom zimske sezone.

Znajući u kakvom je stanju toplovodna mreža stara više decenija, potpuno stabilno grejanje može se očekivati tek nakon završetka projekta sa KFW bankom kojim se predviđa rekonstrukcija 17 kilometara vrelovoda.

U međuvremenu, iz budžeta Grada izdvojeno je dodatnih 70 miliona dinara za kupovinu kombinovane mašine, utovarivača i kipera.

Nova mehanizacija biće korišćenja za sanaciju eventualnih proboja i za izmeštanje uglja koji je reklamiran kod dobavljača. Kada kiper i utovarivač više ne bude potrebni, u Toplani kažu da će biti na raspolaganju drugim  borskim javnim preduzećima.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

IT karijera u Srbiji – gde početi i kako uspešno napredovati

Ist Media

In memoriam: Nebojša Dimitrijević (1959-2024)

Ist Media

U toku radovi na zameni toplotnih podstanica

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X