PolitikaНекатегоризовано

Borani bez informacija o zakonitosti lepljenja plakata SNS

BOR, (IST Media, S. Trifunović) Ni nedelju dana od kada je IST Media od opštinske uprave u Boru po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja zatražila odgovore na pitanja da li je Srpska napredna stranka u ovom gradu dobila urbanističku dozvolu za postavljanje predizbornih plakata SNS na blizu 200 bandera u Boru, i da li je lokalna poreska uprava naplatila taksu za ovu uslugu, još uvek nismo dobili nikakav odgovor.

 

Iako je rok za dostavljanje informacija od javnog značaja 15 dana, očekivali smo brz odgovor, kao što je to bio slučaj u prethodnih nekoliko navrata kada smo na ovaj način morali da zatražimo odgovore na pitanja koji su od interesa za građane opštine Bor.

 

Tim pre, jer će do pomenutog zakonskog roka početi izborna tišina, te nećemo biti u mogućnosti da objavimo informaciju o našim istraživanjima.

 

Od načelnice opštinske uprave Ljubinke Jelić smo zatražili i odgovor na pitanja koliko iznosi mesečna/dnevna naknada za pojedinačno korišćenje jedne bandere za ove namene, kao i informaciju o tome koja je firma izvršila postavljanje političkog promotivnog materijala (ako je reč o firmi iz javnog sektora).

 

Prema ustaljenoj proceduri, SNS je trebalo da iz Odeljenja za urbanizam SO Bor dobije odobrenje za postavljanje reklama, ali i da pribavi saglasnost Direkcije za izgradnju Bora, javnog preduzeća koje upravlja održavanjem javne rasvete.

 

Direktorica Direkcije za izgradnju, Verica Aničić, rekla je za IST Media da je ovo preduzeće izdalo saglasnost SNS za postavljanje predizbornih plakata.

 

„Mi kao Direkcija izdajemo samo tehničku saglasnost za postavljanje reklama i ne naplaćujemo korišćenje bandera za usluge reklamiranja. To je posao opštine nakon dobijanja urbanističke dozvole“, kaže Verica Aničić.

 

bandere2_sns

 

Prema našim saznanjima, SNS u ovom slučaju nije dobio urbanističku dozvolu, bar ne do 8. aprila, kada smo podneli zahtev za informaciju od javnog značaja. Ovo praktično znači da je reč o “nelegalnom objektu“ čije uklanjanje nalaže komunalna inspekcija i zašta je zaprećena ne mala kazna.

 

Opštinskom odlukom SO Bor je predviđeno da, ukoliko neko nema odobrenje za postavljanje reklama, onda se uklanjanje nalaže ili po nečijoj prijavi, ili pošto se to utvrdi samim konstatovanjem inspekcije na terenu. U tom slučaju, pokreće se i postupak protiv onoga ko je nelegalno postavio reklamu.

 

Kazna za ovaj prekršaj za pravno lice iznosi od 25.000 do 500.000 dinara a za odgovorno lice u pravnom licu od 2.500 do 75.000 dinara. Iako sud uglavnom određuje mininalnu kaznu, u ovom slučaju se može svaki predizborni plakat ponaosob tretirati kao posebni prekršaj.

 

Prema našim saznanjima, za postavljanje reklama, u ovom slučaju predizbornih plakata, budući da ne zauzimaju javnu površinu, plaća se samo administrativna taksa za dobijanje rešenja kojim se odobrava postavljanje.

 

Službeni list opštine Bor 3/15, precizira u članu 5 da se za korišćenje reklamnih panoa, između ostalog i na banderama, plaća lokalna komunalna taksa.

 

Prema tarifi komunalnih taksi, cena zakupa na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike koji reklamu ističu van svog sedišta, iznosi 20 odsto od utvrđene cene, zavisno od toga da li je pravno lice razvrstano u velika, srednja, mala i mikropravna lica i preduzetnike, i zavisno od delatnosti koje obavljaju.

 

Ukoliko se u slučaju predizbornih reklama primenjuje najniža opštinska tarifa, koja iznosi 300 dinara dnevno, odnsno 60 dinara kada se umanji za 20 odsto, dolazi se do dnevne cene zakupa od oko 12.000 dinara. Upravo je to cena koju je SNS u obavezi da plati na račun budžeta opštine, naravno, pošto se odredi broj dana reklamiranja i tačan broj bandera.

 

Ono što ni nezvanično nismo uspeli da saznamo, jeste odgovor da li su reklame SNS postavili radnici firme iz javnog sektora i da li je ta usluga naplaćena.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

Miloš Marković

Irena Živković: Restrikcije vode u Krivelju su posledica rudarenja

Ist Media

Sednica Skupštine Grada Bora: Budžet nikad veći, ali poslovanje javnih preduzeća u debelom minusu

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X