EkonomijaTema danaНекатегоризовано

BIRODI poziva na preispitivanje stečaja Robnih Kuća Beograd

Biro za društvena istraživanja pozvao je nadležne institucije da ispitaju sve eventualne zloupotrebe nastale tokom privatizacije i stečaja Robnih kuća “Beograd”.

 

Kako navode u svom saopštenju, biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva Ministarstvo finansija i Agenciju za privatizaciju, kao i Republičko javno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu/okončaju istražne radnje koje su u toku, odnosno ispitaju sve eventualne zloupotrebe koje su nastale tokom privatizacije, kao i tokom stečaja Robnih kuća „Beograd“.

 

BIRODI
BIRODI

BIRODI traži preispitivanje nekoliko stavki koje su se desile u procesu stečaja RK “Beograd”.

 

Oni traže ispitivanje zloupotrebe u procesu isplata dugovanja iz stečajne mase preduzeća prema poveriocima i moguće nepravilnosti prilikom zakupa objekata u vlasništvu Robnih kuća „Beograd“ tokom trajanja stečajnog postupka.

 

Takođe zahtevaju ispitivanje osnovanih sumnji za nepotizam stečajnih upravnika i zloupotreba diskrecionih ovlašćenja u periodu od otvaranja stečaja 2002.godine.

 

Takođe traže izostanke kontrole stečajnog postupka od strane Odbora poverilaca Robnih kuća „Beograd“, što je kako kažu iz ove kancelarije, predstavljalo zakonsku obavezu prema Zakonu o stečajnom postupku iz tog perioda, kao i utvrđivanje odgovornosti za činjenicu da je Odbor poverilaca Robnih kuća „Beograd“ osnovan tek 3 godine posle uvođenja stečaja u Robne kuće „Beograd“.

 

U poslednjoj stavki ovog saopštenja se navodi procesuiranje podnetih krivičnih prijava koje je podnelo Udruženje akcionara i poverilaca Kompanije Robnih kuća „Beograd“, kao i radnika po privatnim tužbama protiv stečajnih upravnika, sudija Stečajnog veća, predsednika Odbora poverilaca i Ministra ekonomije u Vladi Republike Srbije iz perioda stečaja.

 

“U prilog potrebi da se napred navedeno preispita i procesuira, govori i činjenica da je za 2% poverilaca Robnih kuća „Beograd“ (koji su pokrenuli parnične postupke za namirenje svojih potraživanja), prema rešenju Trgovinskog suda u Beogradu „rezervisano“ iz stečajne mase 50 miliona evra. Prema dostupnim podacima, za namirenje 98% poverilaca je potrošeno 116 miliona evra iz stečajne mase. Sve ovo govori u prilog sumnjama u opravdanost otvaranja stečajnog postupka” navodi BIRODI.

 

“Za „dobro obavljeni“ stečajni postupak je isplaćena nagrada stečajnim upravnicima u ukupnom iznosu od 2.863.480 evra, dok je za deoničare, za otplaćene deonice, rezervisano prema nepoznatoj „metodologiji“ 2.071.000 evra” ističe BIRODI.

 

Kako navode iz kancelarije BIRODI-ja Ministarstvo finansija Republike Srbije dužno da, prema Zaključku Vlade Republike Srbije od 22.1.2008. godine, izdvoji sredstva za posebne otpremnine radnicima Robnih kuća i izvrši kontrolu njihove namene.

 

Agencija za privatizaciju je dužna da pruži mišljenje kako da akcionari/deoničari Robnih kuća ostvare svoja prava i dobiju otplaćene deonice. Agencija za privatizaciju treba da pruži i tumačenje pravnog osnova za učešće akcionara u raspodeli sredstava iz viška stečajne mase Robnih kuća „Beograd“ koji iznosi 153 miliona evra.

 

“Slučaj RK „Beograd“ predstavlja još jedan dokaz da je neophodno da se u novoj Strategiji za borbu protiv korupcije uvede princip nezastarevanja dela korupcije u privatizaciji” kaže BIRODI.

 

Sve dodatne informacije u pogledu dokumentacije su dostupne u Udruženju akcionara i poverilaca Robnih kuća „Beograd“ tel.011 2195 439, dok se stručna analiza i tumačenje podataka može dobiti od Milorada Boškovskog, savetnika Udruženja na tel 064 919 6175.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X