BIRODI poziva na preispitivanje stečaja Robnih Kuća Beograd

726 0

Biro za društvena istraživanja pozvao je nadležne institucije da ispitaju sve eventualne zloupotrebe nastale tokom privatizacije i stečaja Robnih kuća “Beograd”.

 

Kako navode u svom saopštenju, biro za društvena istraživanja (BIRODI) poziva Ministarstvo finansija i Agenciju za privatizaciju, kao i Republičko javno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu/okončaju istražne radnje koje su u toku, odnosno ispitaju sve eventualne zloupotrebe koje su nastale tokom privatizacije, kao i tokom stečaja Robnih kuća „Beograd“.

 

BIRODI
BIRODI

BIRODI traži preispitivanje nekoliko stavki koje su se desile u procesu stečaja RK “Beograd”.

 

Oni traže ispitivanje zloupotrebe u procesu isplata dugovanja iz stečajne mase preduzeća prema poveriocima i moguće nepravilnosti prilikom zakupa objekata u vlasništvu Robnih kuća „Beograd“ tokom trajanja stečajnog postupka.

 

Takođe zahtevaju ispitivanje osnovanih sumnji za nepotizam stečajnih upravnika i zloupotreba diskrecionih ovlašćenja u periodu od otvaranja stečaja 2002.godine.

 

Takođe traže izostanke kontrole stečajnog postupka od strane Odbora poverilaca Robnih kuća „Beograd“, što je kako kažu iz ove kancelarije, predstavljalo zakonsku obavezu prema Zakonu o stečajnom postupku iz tog perioda, kao i utvrđivanje odgovornosti za činjenicu da je Odbor poverilaca Robnih kuća „Beograd“ osnovan tek 3 godine posle uvođenja stečaja u Robne kuće „Beograd“.

 

U poslednjoj stavki ovog saopštenja se navodi procesuiranje podnetih krivičnih prijava koje je podnelo Udruženje akcionara i poverilaca Kompanije Robnih kuća „Beograd“, kao i radnika po privatnim tužbama protiv stečajnih upravnika, sudija Stečajnog veća, predsednika Odbora poverilaca i Ministra ekonomije u Vladi Republike Srbije iz perioda stečaja.

 

“U prilog potrebi da se napred navedeno preispita i procesuira, govori i činjenica da je za 2% poverilaca Robnih kuća „Beograd“ (koji su pokrenuli parnične postupke za namirenje svojih potraživanja), prema rešenju Trgovinskog suda u Beogradu „rezervisano“ iz stečajne mase 50 miliona evra. Prema dostupnim podacima, za namirenje 98% poverilaca je potrošeno 116 miliona evra iz stečajne mase. Sve ovo govori u prilog sumnjama u opravdanost otvaranja stečajnog postupka” navodi BIRODI.

 

“Za „dobro obavljeni“ stečajni postupak je isplaćena nagrada stečajnim upravnicima u ukupnom iznosu od 2.863.480 evra, dok je za deoničare, za otplaćene deonice, rezervisano prema nepoznatoj „metodologiji“ 2.071.000 evra” ističe BIRODI.

 

Kako navode iz kancelarije BIRODI-ja Ministarstvo finansija Republike Srbije dužno da, prema Zaključku Vlade Republike Srbije od 22.1.2008. godine, izdvoji sredstva za posebne otpremnine radnicima Robnih kuća i izvrši kontrolu njihove namene.

 

Agencija za privatizaciju je dužna da pruži mišljenje kako da akcionari/deoničari Robnih kuća ostvare svoja prava i dobiju otplaćene deonice. Agencija za privatizaciju treba da pruži i tumačenje pravnog osnova za učešće akcionara u raspodeli sredstava iz viška stečajne mase Robnih kuća „Beograd“ koji iznosi 153 miliona evra.

 

“Slučaj RK „Beograd“ predstavlja još jedan dokaz da je neophodno da se u novoj Strategiji za borbu protiv korupcije uvede princip nezastarevanja dela korupcije u privatizaciji” kaže BIRODI.

 

Sve dodatne informacije u pogledu dokumentacije su dostupne u Udruženju akcionara i poverilaca Robnih kuća „Beograd“ tel.011 2195 439, dok se stručna analiza i tumačenje podataka može dobiti od Milorada Boškovskog, savetnika Udruženja na tel 064 919 6175.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X