EkonomijaTema dana

Benedikt: EU spremna da finansira ekološke projekte u Boru

BOR, (IST Media) Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt, izjavio je danas u Boru da postoji mogućnost finansiranja nekog ekološkog projekta u ovom gradu, iz fonda Evropske unije.

 

 

Benedikt, koji je danas bio u poseti Boru i Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, precizirao je da je cilj njegove posete Boru „sagledavanje uticaja poslovanja RTB-a Bor na životnu sredinu“.

 

Benedikt: Srbija od EU za projekte godišnje bespovratno dobija 200 miliona evra

„Upravo pripremamo program koji je ove godine usmeren ka ekonomskom osnaživanju manje razvijenih regiona. Samim tim, Borski region je interesantan i ovde smo da vidimo da li postoje mogućnosti za finansiranje nekog ekološkog projekta“, kazao je Benedikt tokom razgovora sa poslovodstvom borske kompanije.

 

On je rekao da Evropska unija generalno nije zainteresovana za poslovanje firmi u Srbiji, ali da su zato njene interesne sfere region, ljudi ili zaposleni u ovom regionu i ekologija.

 

„RTB Bor je veliki i važan kompleks za ceo ovaj region i zbog toga sam došao da na licu mesta vidim i uverim se u to kako on radi. Tim pre što, kako čujem iz najrazličitijih izvora, neke stvari počinju da se pomeraju nabolje, a i sam premijer Vučić često pominje RTB Bor“, dodao je Oskar Benedikt.

 

On je istakao da Evropska unija svake godine izdvoji oko 200 miliona evra za Srbiju, a reč je o bespovratnim sredstvima, grantovima za projekte iz najrazličitijih oblasti, te da je životna sredina vrlo značajan aspekt.

 

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, naznačio je da je u Boru jedino nerešeno ekološko pitanje – rekultivacija velikih deponija jalovine i flotacijskih jalovišta.

 

 

„Sada, kada u Boru više nema dima i zagađenja sumpor-dioksidom, kada više nijedna kap vode ne odlazi u vodotokove, jer se recirkulacijom sve vraća u proces, ostalo je nerešeno samo istorijsko nasleđe, odnosno rekultivacija velikih deponija rudničke jalovine i flotacijskih jalovišta“, kazao je Spaskovski.

 

On je podsetio da je svojevremeno Svetska banka odobrila Vladi Srbije kredit od 40 miliona evra za sanaciju istorijskog nasleđa u Boru, ali da taj novac iz nekog razloga nije iskorišćen.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ziđin: Nakon testiranja metalurških agregata u toku kontrola rada

Ist Media

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ist Media

Otvoren novi MAXI SUPERMARKET u Boru

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X