BorPolitika

Boru odobrena toksikološka stanica, ali nema ko da radi

irena zivkovic

 

Ministarstvo životne sredine dalo je odobrenje za otvaranje toksikološke laboratorije u Boru, grad je uspeo da obezbedi opremu za rad laboratorije, ali je ključni problem nedostatak stručnog kadra.

Ovo je na konferenciji za novinare izjavila Irena Živković, poslanica Stranke slobode i pravde u Skupštini Srbije koja se tim povodom obratila Narodnoj Skupštini i Ministrastvu za zaštitu životne sredine, porukom da političke i stranačke razlike treba ostaviti po strani i fokusirati se na prekopotrebnu toksikološku laboratoriju.

Tražićemo od Ministarstva da obezbedi kadar. Predlažemo da Grad Bor stanove koje ima u svom vlasništvu ponudi stručnim licima koja bi došla da rade u laboratoriji, izjavila je poslanica SSP.

Ona navodi da u kratkoročnom akcionom planu koji se tiče zaštite životne sredine stoji kako meštani Bora, po Zakonu o zaštiti vazduha, moraju biti istinito i pravovremeno  informisani o stanju životne sredine i stanju vazduha.

Dodaje da je to delimično ispunjeno jer na ekranima koji prikazuju stanje vazduha nema izveštaja Instituta za  metalurgiju čije praćenje u poslednja tri meseca beleži prekoračenje koncetracije arsena i kadmijuma.

Toksikološke stanice potrebne su i drugim mestima istočne Srbije – Kostolcu, Svilajncu, Prahovu, ali da je dobro, kako kaže, krenuti sa lokala.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Obaveštenje o planiranom isključenju struje za 25. oktobar (petak)

Ist Media

Repertoar bioskopa „Zvezda“ od 25. do 29. oktobra 2024.

Ist Media

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević
X