BorTurizamZaječar

Otovrena sezona kupanja na Borskom jezeru. Sezona na Rgotskom jezeru otvorena pre kalendarskog leta

turizam borsko jezero

 

Leto je prema zvaničnim podacima počelo sinoć, 20. juna u 22:50h i trajaće do 22. septembra.

S početkom leta ide i najduža obdanica u toku godine, ali kreće i sezona kupanja.

Na Borskom jezeru su sprovedene sve tehničke pripreme za sezonu kupanja koja je juče, 20. juna zvanično i otvorena i trajaće do 31. avgusta, izjavila je Ivana Lukić, v.d. direktora Sportskog centra “Bobana Momčilović Veličković”.

Kaže da je kupalište na glavnoj plaži otvoreno od 11h do 19h, a za bezbednost kupača je zadužena spasilačka ekipa sportske ustanove koja će svakodnevno dežurati u to vreme.

Pored spasilačke ekipe, angažovana je i ekipa za medicinsku pomoć koja će pružati zdravstvenu zaštitu posetiocima, pri čemu upućuje apel posetiocima da poštuju sve propise zbog lične bezbednosti.

Bezbednost kupača nam je na prvom mestu i ovim putem upućujemo apel građanima da poštuju radno vreme kupališta od 11h do 19h, poštuju instrukcije spasilačke ekipe, i da se kupaju samo u dozvoljenim zonama koje su označene bovama, rekla je Ivana Lukić.

Na Rgotskom jezeru, koje se nalazi na 18 kilometara od Bora, i samo 15 kilometara od Zaječara, sezona kupanja uveliko traje, a po rečima meštana, kao i stalnih posetilaca ovo jezero uvek prednjači sa početkom kupališne sezone zbog velike količine kvarcnog peska koji , pored toga što vodu čini veoma bistrom, prikuplja veliku količinu sunčeve svestlosti i brzo dostiže optimalnu temperaturu vode.

Foto; M. Marković

Jezero sam prvi put posetio pre tri godine, sasvim slučajno i zaljubio se na prvi susret u ovu oazu prirode. Od tad sam redovno ovde. Mogu reći da sam deo ekipe koja otvara sezonu, ali i one koja je zatvara govori kroz osmeh Jovan Maksimović, redovni posetilac i ljubitelj ovog jezera.

Iako ne toliko poznato javnosti, ušuškano u brdima sela Rgotine, između Zaječara i Bora, i bez ikakave medijske pažnje i reklame, Rgotsko jezero je sve posećenije poslednjih godina, a ove godine gotovo da nema mesta za parkiranje čak i radnim danima.

Pored Borana i Zaječaraca, često se mogu sresti i turisti iz Negotina, Boljevca, Majdanpeka.

Važi za jedno od najčistijih jezera u Srbiji, a baš ta “nepopularnost” je učinila da jezero sačuva potpuno prirodan izgled.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Obaveštenje o planiranom isključenju struje za 25. oktobar (petak)

Ist Media

Repertoar bioskopa „Zvezda“ od 25. do 29. oktobra 2024.

Ist Media

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević
X