Društvo

Ekološke organizacije iz Srbije došle u Krivelj da pruže podršku meštanima u blokadi sela

Krivelj ekoloski skup mart 2024 DSC07437

Foto: Ist media

Pod nazivom „Krivelj ne sme da nestane“, u ovom selu održana je tribina na kojoj su se okupljenim meštanima obratili predstavnici više srpskih ekoloških organizacija kako bi dali podršku onima koji više od 60 dana blokiraju put u centru sela i nedozvoljavaju kamionima kompanije Srbija Ziđin Koper prolazak ka rudniku dok se ne postigne prihvatljiv i konkretan dogovor o preseljenju sela i otkupu imovine po tržišnim cenama.

Krivelj ekoloski skup mart 2024 DSC07426

Pored predstavnika ekoloških organizacija iz Beograda, Smedereva, Žagubice, Petrovca na Mlavi, Majdanpeka i Bora, meštanima se obratio i poslanik u Skupštini Republike Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta iz organizacije „Eko ustanak“, koji je ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović pozdravio sa „Duće Draku“ (Idi dođavola).

Krivelj ekoloski skup mart 2024 DSC07459

Ne dolazi najveća trovačnica iz Bora i Smedereva, već iz predsedništva Srbije. Zato pozivam Dubravku Đedović da, dok se ne reši problem Krivelja, dođe da živi sa vama, ali da i Ana Brnabić siđe sa Dedinja i dođe da živi u Krivelju i vidi kako to izgleda, poručio je Ćuta.

Krivelj ekoloski skup Cuta mart 2024 DSC07481

Jedna od organizatorki blokade Jasna Tomić, poručila je da se do momenta preseljenja sela u „Novi Krivelj“ reprizira današnji dan.

Krivelj ekoloski skup mart 2024 DSC07431

Naše poruke sa prvog ekološkog skupa u Krivelju su da svaki rudarski zahvat mora da pedvidi i spreči štetne uticaje na životnu sredinu, da svi investitori znaju da moraju da poštuju zakonske norme Republike Srbije i da budu zakonski sakcionisani u slučaju nepoštovanja zakonskih propisa, rekla je Jasna Tomić.

Ona je potom pozvala stotinak prisutnih da pozdrave dvadesetak žena koje održavaju blokadu puta, nazvavši ih herojima.

 

Krivelj ekoloski skup mart 2024 DSC07450

Inače, na tribini su se učesnici organizacija izneli javno dostupne podatke o povećanoj koncentraciji teških metala u Boru i okolini, upozoravajući na njihovu štetnost po zdravlje ljudi i zahtevajući od države da po tom pitanju reaguje.

Kompanija Srbija Ziđin Koper izdala je saopštenje u kome navodi da je u Krivelju trenutno više od 100 domaćinstava završilo proces individualnog preseljenja sa prosečnim iznosom imovinskih transakcija po domaćInstvu od oko 35 mlliona dinara, dok druglh 100 čeka procenu imovine i u pregovorlma su za individualno preseljenje.

Za stanovnike koji se odluče za kolektivno preseljenje, kompanija će biti odgovomna za izgradnju novih objekata u novom naselju. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da od strane države Srbije bude usvojen novi Prostorni plan posebne namene i da se dovrše svi drugi potrebni pravni procesi što iziskuje dug vremenski period. Zato kompanija smatra da su podrška i razumevanje meštana Krivelja ključni za uspešan završetak programa preseljenja i nada se da će se daljim pregovorima i dijalogom, u najboljem interesu stanovnika sela Krivelj, doći do prekida blokada i postizanja konačnog dogovora, nadaju se u ovoj kineskoj kompaniji.

Do postizanja dogovora, međutim, Kriveljani su rešeni da ostanu na blokadama.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Novi direktor Opšte bolnice u Boru ne ispunjava uslove po konkursu. Traže reakciju Ministarstva

Ist Media

Za ugodniji boravak u Narodnoj biblioteci ugrađeni klima uređaji

Miloš Marković

Budžeta Grada Bora veći za oko dve milijarde. Nova izdvajanja za Toplanu i Vodovod a uskoro i jednokratna novčana pomoć za borska domaćinstva

Marija Dimitrijević
X