EkonomijaVideoZiđin

[VIDEO nove Elektrolize] Ministar privrede: Ziđin trostruko premašio obaveze investiranja u nekadašnji RTB

Ministar cvetkovic DSC06263

Foto i video (Ist media)

Još uvek aktuelni ministar privrede u RS Slobodan Cvetković, izjavio je danas u Boru da je sa poslovodstvom Srbija Ziđin Koper u oktobru potpisao aneks ugovora o strateškom partnerstvu u delu investicionih obaveza, budući da je kompanija investirala više nego što je bilo dogovoreno inicijalnim dokumentom.

Obično se aneksom ugovora redukuju obaveze strateškog partnera, a sa Srbija Ziđin Koper smo imali potpuno obrnutu situaciju. Oni su investirali više nego što je bilo dogovoreno inicijalnim dokumentom. Kompanija prihoduje triput više nego pre privatizacije RTB-a i prošle godine je ostvarila rekordnu dobit od 341 milion dolara, uz investicije od čak 795 miliona dolara, kazao je Cvetković.

On je dodao da je prošle godine kompanija ostvarila rekordnu dobit od 341 milion dolara, uz ulaganja od čak 795 miliona dolara a broj radnika povećan je 25 odsto. U kompaniji u Boru danas radi  preko 6.200 radnika sa prosečnom mesečnom zaradom od 125.000 dinara.

Flotacija Veliki Krivelj dispecerski centar DSC06234
Najmoderniji GPS dispečerski centar Flotacije Veliki Krivelj

Na pitanje Ist media, da li Ministarstvo privrede može da utiče na to da se ispravi trend da iz Bora odlazi samo sirovi bakar bez pogona za finalni proizvod, kao u zlatno vreme RTB-a Bor, on je rekao da će o tome odlučiti tržište.

Za nas je bitno da imamo sirovinu, a ukoliko ljudi imaju poslovni interes za viši nivo obrade, o tome odlučuje tržište. Ukoliko se neko bude obratio Ministarstvu privrede sa konkretnim projektom, to ćemo uzeti u razmatranje jer imamo set mera kojima podstičemo domaće i strane investicije i tako bismo se opredelili da pomognemo eventualni projekat, rekao je Cvetković.

Direktor proizvodnje u Srbija Ziđin Koper Jovica Radisavljević rekao je da je od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor kompanija dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji, koji je svrstava u red privrednika sa najvećim uplatama po osnovu poreza i naknada.

Od poslovanja Srbija Ziđin Koper imaju koristi i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, odnosno grad Bor i opština Majdanpek. Tako je, recimo, samo u budžet grada Bora i opštine Majdanpek ove godine uplaćeno oko dve milijarde dinara, istakao je Radisavljević.

dispeceri flotacija Krivelj zijin copperDSC06223

Ministar privrede je tokom jednodnevnog boravka u Boru, posetio dispečerski centar rudnika “Veliki Krivelj”, a potom i automatizovani pogon nove Elektrolize u sastavu topionice bakra u Boru.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Takmičenju na poligonu Srbija Ziđin Majning danas prisustvovao i generalni direktor Nacionalne službe za zapošljavanje

Ist Media

Nova donacija Ziđin Koper za novu kuhinju u Ekonomsko trgovinskoj školi

Marija Dimitrijević

Vaučeri i paketi pomoći za 42 siromašne porodice sa teritorije opštine Majdanpek

Ist Media
X