Politika

Opozicija traži raspravu u Skupštini o sudbini sela, ali i naselja Brezonik

Zijin brezonik DSC09574

Kakva sudbina čeka naselje Brezonik?; Foto Ist media

Za sutra (28. februar) zakazana je 9. sednica Skupštine Grada Bora, a pored predloženog dnevnog reda, opozicija će zatražiti raspravu o sudbini borskih sela koja su ugrožena rudarenjem, ali i raspravu o gradskom naselju Brezonik.

Odbornica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković, kaže za Ist media da će tražiti da se u dnevni red uvrsti predlog odluke o pristupanju izradi plana detaljne regulacije izmeštanja gradske mesne zajednice Brezonik, jer ta stranka smatra da je, na osnovu materijala koji su dobili, to naselje bezbednosno ugroženo do te mere da izmeštanje mora da se sprovede po hitnom postupku.

SSP će predložiti i diskusiju o stanju zatvorenih bazena u sklopu Sportskog centra Bobana Momčilović Veličković, jer smatraju da su bazeni nebezbedni za korišćenje, naročito dece koja treniraju u plivačkim klubovima.

Predložiće i diskusiju o potrebi izgradnje regionalne Sigurne kuće i iniciranja saradnje sa ostalim gradovima i opštinama u regionu.

Ovu temu obrazlažu porastom porodičnog nasilja koje je, kako ocenjuju, izuzetno zabrinjavajući.

Na gradu Boru je dužnost da pokrene region i preuzme na sebe vodeću ulogu u formiranju regionalne Sigurne kuće. Istočna Srbija je jedini deo Srbije koji nema nijednu Sigurnu kuću, kaže Irena Živković.

Zatražiće i da se na sednici donese odluka o izgradnji novih parking mesta u ulici Albanske Spomenice, uz konstataciju da u toj ulici živi oko 450 porodica, dok je obeleženih parking mesta svega 40, pa vlasnici automobila često plaćaju kazne za nepropisno parkiranje.

Odbornička grupa Ujedinjena opozicija Bora zatražiće informisanje građana o odluci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene eksploatacije mineralnih sirovina na lokalitetu Čukaru Peki (donje ležište) kojom se obuhvataju sela Slatina i Oštrelj, delovi Metovnice, Brestovca i Donje Bele Reke.

Predložiće da se u dnevni red uvrsti informacija o zakonskoj osnovi i načinu procene imovine meštana Bučja koji gravitiraju ka kopu i jalovištu rudnika Veliki Krivelj, jer je, kako tvrde, procenitelje angažovala kompanija Srbija Ziđin Koper.

Zbog očajne grejne sezone, Ujedinjena opozicija Bora ponovo će zatražiti storniranje računa za grejanje za dva meseca.

Na dnevnom redu Skupštine sutra će se zvanično naći predlog odluke o novom kreditu za JKP Toplana od 350 miliona dinara, o objedinjenoj naplati komunalnih usluga, izradi Plana detaljne regulacije za izmeštanje pruge na deonici Jama – Bor, i izveštaj o realizaciji usluga prevoza firme Bortravel za period jul – decembar 2023.

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

GG „Glasno za omladinu“ traži Lokalni akcioni plan za mlade, formiranje Komisije za praćenje kvaliteta vazduha i uređenje dečijih parkića

Marija Dimitrijević

Narodni pokret Srbije: U 2023. godini u Boru povećan sadržaj arsena i kadmijuma u vazduhu

Ist Media

Gradsko veće predložilo otkup zemljišta ski-staza na Crnom Vrhu. Čeka se strateški partner za hotel Jelen

Ist Media
X