Društvo

Zbog sve više primedbi, direktorka borske bolnice pozvala pacijente da prijave korupciju

bolnica bor 3

 

Nova v.d. direktorka Opšte bolnice u Boru dr Ana Golubović Spasojević, pozvala je danas pacijente da prijave slučajeve mita i korupcije u toj ustanovi,  i podseća da je neophodna prijava krivičnog dela pre nego što ono bude otkriveno, ali i da se krivičnim delom smatra i svako lažno prijavljivanje koruptivnih radnji.

U saopštenju koje je dostavila medijima, ali koje je i sama postavila na oglasnoj tabli bolnice na čijem je čelu nekoliko meseci, ona je nabrojala sve vidove korupcije u zdravstvu, a ukoliko su pacijenti prilikom korišćenja usluga bolnice uočili etički i profesionalno neprihvatljive postupke u radu, prijave mogu podneti Republičkoj zdravstvenoj inspekciji, Agenciji za borbu protiv korupcije, Zaštitniku prava pacijenata i direktoru Opšte bolnice.

ana golubovic direktorka borske bolniceOvo je moja liča odluka, jer svi lekari mora da poštuju Hipokratovu zakletvu, rekla je za Ist media direktorka, specijalista radiologije, napominjući da se suočava sa prijavama pacijenata koji sa zaradama jedva preživljavaju, a prinuđeni su da podmite kako bi imali dobar tretman u bolnici.

U saopštenju ona objašnjava da se u najčešće oblike korupcije u oblasti zdravstva ubrajaju traženje i primanje mita od pacijenata, novac, ali i svaka druga nezakonito stečena lična korist, odlaganje pružanja zdravstvenih usluga (indirektan način vršenja pritiska na pacijenta da učini koruptivnu radnju, ličnim kontaktom ili preko posrednika), bez medicinski utemeljenih razloga za odlaganje zdravstvene usluge i upućivanje pacijenata na lečenje u privatnu praksu.

Postoji razlika između obrazložene preporuke lekara da se određena procedura obavi u drugoj zdravstvenoj ustanovi u cilju postizanja brže dijagnostike i upućivanja pacijenata u konkretnu ordinaciju privatne prakse uz direktno kršenje prava pacijenata na zdravstvene usluge pokrivene zdravstvenim osiguranjem, podseća dr Golubović Spasojević.

Dalje, podseća pacijente, u korupciju spada favorizovanje lekova određenih farmaceutskih kompanija, jer, ukoliko pacijent nije u mogućnosti da kupi propisani lek, mora mu biti propisana adekvatna zamena takođe sa pozitivne liste lekova, bez insistiranja na određenom proizvođaču.

Dalje navodi da su za krivično delo korupcije u bilo kom obliku propisane zakonske i disciplinske kazne prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, kao i Kodeksu profesionalne etike Lekarske komore Srbije.

Krivična odgovornost odnosi se na sve učesnike koruptivne radnje, zdravstvene radnike, pacijente, predstavnike farmaceutskih kompanija ili posrednike.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X