Društvo

DMI: Koncentracije arsena u Boru stalno iznad dozvoljenih granica, situacija nije bolja ni u selima

Zijin

 

Izmerene koncentracije arsena u česticama prašine na svim mernim mestima u Boru i okolini u decembru su daleko iznad dozvoljene dnevne vrednosti od 6 nanograma po kubnom metru u toku godine, upozorilo je Društvo mladih istraživača Bor (DMI).

Na mernom mestu Jugopetrol koncentracije arsena bile su 25 dana iznad dozvoljenih vrednosti, u Gradskom parku jedan dan a kod Instituta rudarstva i metalurgije tri dana, navodi ovo udruženje.

Situacija je još nepovoljnija u okolnim selima.

Koncentracija arsena u Krivelju je prekoračena sedam dana, u Oštrelju 16 a u Brezoniku 17 dana a još su zabrinjavajuće izmerene maksimalne vrednosti kod Jugopetrola, gde je koncentracija arsena bila čak 55 puta veća od dozvoljene, u Brezoniku 47 puta, u Oštrelju 7 puta.

DMI upozorava da emisije arsena dolaze iz metalurških pogona kompanija Serbia Zijin Copper (SZC).

U Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu koja je urađena prilikom rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline po međunarodnim standardima, na strani 65 je data tabela sa maksimalnim sadržajem nečistoća u koncentratima i precizirana je obaveza: “Zabranjena je upotreba koncentrata koji imaju drugačiji sastav od koncentrata datih u tabeli”. Ovom studijom je precizirano da koncentracija arsena u koncentratima koji se prerađuju u topionici sme da bude maksimalno 0,04%.

Pređašnji vlasnik rudnika Čukaru Peki, Nevsun Recourses, sačinio je tehnički izveštaj u kome prikazuje sastav koncentrata koji će se proizvoditi, a u kome je sadržaj arsena 0,64%. Sadržaj arsena u koncentratima bakra biće, po tom izveštaju, 16 puta veći od dozvoljenog sadržaja koji se sme prerađivati u borskoj topionici.

Rudnik Čukaru Peki radi od polovine ove godine, te Društvo mladih istraživača postavlja pitanje kompanijama Serbia Zijin Copper i Zijin Mininig. da li se koncentrati proizvedeni u novom rudniku prerađuju u topionici u Boru?

Istovremeno, kompanija Serbia Zijin Copper treba da učini dostupnim janvosti analize sadržaja štetnih i opasnih materija u svim koncetratima, jer je prethodni RTB imao takvu obavezu naloženu od Ministarstva zaštite životne sredine.

A odgovor na pitanje da li se zaista u borskoj topionici bakra topi koncentrat iz rudnika „Čukaru Peki“ potražili smo danas od generalnog direktora Serbia Zijin Copper, Jian Ximinga.

U borskoj topionici se ne prerađuje koncentrat iz rudnika Čukaru Peki, rekao je Ximing. Sa druge strane, zajedničkim radom SZC i Vlade Srbije postigli smo najbolji rezultat kada je reč o kvalitetu vazduha, što pokazuju merne stanice, dodao je on

Uprkos svemu, Društvo mladih istraživača zahteva od Inspektora zaštite životne sredine da obavi vanredni inspekcijski pregled u skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, preduzme mere ukoliko utvrdi da se prerađuju koncentrati drugačijeg sastava od propisanih, i o tome obavesti javnost.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X