Društvo

Za populacioni fond ove godine iz budžeta 75 miliona dinara

 

U cilju povećanja nataliteta, 2012. godine formiran je Populacioni fond, za koji se novac obezbeđuje iz gradskog budžeta. Ove godine za te namene biće izdvojeno blizu 75 miliona dinara, a ukoliko punjenje budžeta dozvoli, ta suma bi mogla biti i veća. Iz ovog fonda izdvaja se jednokratna pomoć za rođenje deteta, sredstva za besplatan smeštaj u vrtić za treće dete, kao i godišnja pomoć nezaposlenim porodiljama.

Za prvo dete porodica dobija 25 hiljada dinara, za drugo 40, a za treće i četvrto 75.000 dinara. Sve nezaposlene porodilje mesečno dobijaju po 15 hiljada dinara godinu dana, ističe Dobrica Đurić, član Gradskog veća zadužen za oblast društvene brige o deci.

On je dodao da se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za vantelesnu oplodnju u iznosu od 250 hiljada dinara i da su prošle godine dva bračna para konkurisala za ovu vrstu pomoći.

Besplatan boravak u vrtiću ima svako treće i svako naredno dete. Trenutno je u borskim vrtićima oko stotinak mališana koji imaju besplatan boravak u PU Bambi.

U zavisnosti od broja dece koja godišnje budu u predškolskoj ustanovi, iz budžeta se izdvaja od 3,5 do četiri miliona dinara, kaže Dobrica Đurić. Za sve osnovce nižih razreda Grad Bor već nekoliko godina obezbeđuje besplatne udžbenike, a broj učenika je oko 1600. Đaci prvaci, osim besplatnih udžbenika dobijaju i opremu u vidu pribora i sveski. Ukoliko bude bilo mogućnosti ove godine planirana je i kupovina tableta za školarce, kaže on.

U 2021. godini rođeno je 394 beba. S obzirom da je  broj novorođene dece iz godine u godine sve manji, možda će ove mere doprineti da se već ove godine rodi mnogo više mališana.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X