Društvo

Zbog prekomernog zagađenja Ziđin redukovao proizvodnju u Topionici i nabalja delove za sanaciju kvara

topionica bor

BOR – Kompanija Zijin saopštila je da su dotrajala metalurška oprema i kvarovi u Topionici u drugoj polovini maja uzrokovali prekomernu emisiju gasova i povišene vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru, pa je iz tih razloga ta kompanija odmah zaustavila rad konvertora i redukovala kapacitet prerade.

U Ziđinu navode da su po hitnom postupku organizovali i nabavku svih delova za sanaciju kvarova.

Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova Kompanija je sačinila plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline. Predviđeno je da remont počne 1. juna, do kada treba da stignu svi neophodni delovi, a do tada će metalurški agregati raditi smanjenim kapacitetom, saopšteno je danas.

Pored dotrajale metalurške opreme i njenih čestih kvarova, na pojavu prekomerne emisije gasova uticale su i vremenske prilike koje su specifične za ovo doba godine, poput niskog vazdušnog pritiska, naročito u jutarnjim satima.

U cilju očuvanja zdravlja stanovnika Bora Kompanija će nastaviti da preduzima sve neophodne mere i sprovodi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha, saopšteno je.

Podsećamo da su 19. maja uređaji na mernim stanicama u Boru zabeležili povećan nivo sumpor dioksida (SO2) i suspendovanih PM čestica. U gradskom parku nivo SO2  u 7 časova iznosio je 1792,94 mikrograma po metru kubnom, što je pet puta više od granične vrednosti. Veliko zagađenje zabeleženo je i na mernom mestu kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju 1622,97 mikrograma.  Prisustvo suspendovanih  PM čestica takođe je bilo preko dozvoljenih granica na oba merna mesta.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X