Društvo

Nezadovoljni i trgovci i građani. U najavi nova poskupljenja građevinskog materijala

Bor

Nakon  istraživanja redakcije Ist Media o tome kako se kreću cene materijala u trgovinama koje se bave prodajom materijala za fasade i krečenje, i prodajom i ugradnjom PVC stolarije, raspitivali smo se kakve su cene u gradovima u okruženju.

Situacija je gotovo identična.

Cene nisu podigli trgovci, već dobavljači i proizvođači. I to nije sve, ponovo su najavljena poskupljenja za kraj maja.

Ko diktira cene proizvođačima i ko dozvoljava da se u vreme pandemije podižu cene, odgovor smo potražili kod nadležnih u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali i Ministarstvu trgovine.

Odgovor smo dobili iz Ministarstva trgovine.

Cene na tržištu Republike Srbije se slobodno formiraju, tako da niko ne diktira cene, niti država daje saglasnost na cene proizvoda i usluga. Ponuda i tražnja, pored troškova sirovina i radne snage, a uz obezbeđenu konkurenciju na tržištu, određuje cenu proizvoda. Imajući u vidu veliki broj privrednih subjekata koji se bave prodajom građevinskog materijala i pružanja usluga, ne može biti reči o monopolu. Inače, u celom svetu je zabeležen rast cena građevinskog materijala i proizvoda, uključujući i cene prozora. Ministarstvo trgovine reaguje u slučaju poremećaja na tržištu, navode u ovom Ministarstvu.

Ne znamo da li je ovo zadovoljavajući odgovor. Ali ono što zasigurno znamo da u ovakvoj situaciji niko neće profitirati, a najveću štetu pretrpeće građani koji neće moći da kupe, i trgovci, koji neće moći da prodaju robu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X