Društvo

Vakcinisani kineskom vakcinom, oboleli od korone, a Ziđin im bolovanje ne plaća 100%

Zijin direkcija 3

 

Nekoliko srpskih radinika zaposlenih u kompaniji Serbia Zijin Copper, koji su nakon vakcinisanja oboleli od covid-19, neće imati 100 posto plaćeno bolovanje do 14 dana iako je to bila preporuka države poslodavcima, i primenjuje se u svim državnim institucijama.

Jedan od radnika koji nam se obratio, dobio je obe doze kineske vakcine „Sinofarm“ još u februaru, ali je početkom aprila „zaradio“ obostranu upalu pluća.

Iako dobijamo doznake za 100 posto plaćeno bolovanje, odobreno nam je svega 65 posto, što nije slučaj sa zaposlenima u državnim organima, kaže jedan od radnika.

Posebno ga iritira činjenica da se Ziđin, koji beleži super prihode, „usteže“ se oko isplate 100 posto bolovanja a pritom uzima pomć države za isplatu zarade radnicima o čemu smo pisali OVDE.

Jedan od njih kaže da se na njihovom radnom mesto nije teško zaraziti jer su svakodnevno u kontaktu sa mnogim radnicima, a naročito u radničkom kupatilu gde su svi na okupu a ne dobijaju sredstva za higijenu, čak ni sapun.

Ako sam ja ispunio obavezu da se vakcinišem, i to još kineskom vakcinom, nejasan mi je potez kineskog menadžmenta, nejasno mi je da nemaju toliko sluha za zaposlene, kaže ogorčeno.

Inače, još je prošle godine država preporučila da se zaposlenima na bolovanju od covid-19 isplaćuje 100 odsto zarade, ali je konačna odluka na poslodavcu.

Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada.

Zaključak Vlade kojim je regulisana ova preporuka je formalno i dalje na snazi, ali to je samo preporuka i ne predstavlja i obavezu za poslodavca. Poslodavci koji žele da zaposlenima nadoknađuju 100% naknadu zarade za bolovanje u slučaju da im je dijagnostikovan COVID-19 potrebno je da to propišu opštim aktom kod poslodavca (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom kod poslodavca) ili ugovorom o radu, kao što je to i navedeno u zaključku. U protivnom za bolovanje uzrokovano COVID-19 plaća se najmanje 65% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, objasnila je za „Blic Biznis“ advokat Ksenija Ivetić Marlović, stručnjak za radno pravo.

Gotovo svi poslodavci iz javnih preduzeća i državnih službi promenili su kolektivne ugovore kako bi njihovi zaposleni, ukoliko budu morali na bolovanje zbog infekcije virusom korona, za vreme odsustva sa posla mogli da prime naknade u iznosu od 100 posto osnovne plate.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, nedavno je apelovala na sve njih da „pronađu način da i ti zaposleni prime celu platu” ako su odsutni zbog virusa korona.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X