Društvo

Da Bor dobije biciklističke staze i zone usporenog saobraćaja

 

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze” iz Bora pokreće projekat “Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora“

Cilj projekta je, kako je objašnjeno, unapredjenje bezbednosti saobraćaja, zivotne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju sa posebnim akcentom na decu, starija lica, osobe sa invaliditetom i bicikliste na teritoriji grada Bora kroz kreiranje inovativne internet platforme sa crowd-sourcing komponentom “mobilitybor.com”.

Mobilna i web aplikacija “Mobility Bor” omogućiće pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja pristupačnosti urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

Cilj nam je da “Javnim zagovarenjem”  kroz ovaj projekat izradimo smernice za “Plan održive urbane mobilnosti za grad Bor” i da utičemo na promene “Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja na teritorji grada Bora. Danas većina gradova u Evropi radi na implementiranju Planova održive urbane mobilnosti kojima se destimuliše motorni saobraćaj dok se prednost daje i radi na unapređenju alternativnih vidova mobilnosti. Snagom argumenta zasnovanih na analizama i istraživanjima koja ćemo sprovesti uticaćemo na donosioce odluka da grad Bor dobije biciklističke staze/trake, zone 30, zone usporenog saobraćaja i da se unapredi javni prevoz u gradu, kaže inženjer saobraćaja Igor Velić.

Građani su pozvani da se uključe u projekat i popune anketu o „Stanju saobraćajne i urbanističke infrastrukture za ranjive učesnike u saobraćaju sa ocenom stanja bezbednosti na teritorji grada Bora“. Anketa je anonimna i rezultati ankete će se koristiti prilikom izrade mobilne i web aplikacije.

Anketa je dostupna na linku OVDE

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje Beogradska otvorena škola uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X