Društvo

Ziđin testirao zvučnu izolaciju od miniranja. Kažu, buka u dozvoljenim granicama

Zijin brezonik

Nakon što je 9. aprila obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ i obećala da će građane koji žive u blizini mesta gde će se ona biti postavljena zaštititi od buke i vibracija, firma koju je Serbia Zijin Copper angažovala za taj posao ugradila je gumene podloge i zaptivnu konstrukciju na sve četiri lokacije, saopštila je kompanija.

Ovo je urađeno u okviru istraživanja najefikasnijih mera za zaštitu lokalnog stanovništva od buke i potresa izazvanih miniranjem, a prve test-probe njihove uspešnosti obavljene su noćas i danas, saopšteno je.

Kako se navodi, za eksperiment ispitivanja buke i vibracije zbog miniranja korišćen je u oba navrata eksploziv, i merenja su pokazala da se opseg decibela noću kretao u rasponu od 37 do 50.

Buka i vibracija, izmerene u dnevnom probnom testu, bile su u opsegu od 40 do 50 decibela, što se uklapa u zakonom dozvoljene granice, koje su za dnevne aktivnosti limitirane na 55, a za noćne na 45 decibela. Pre ovih mera, nivo buke i vibracija bio je u rasponu od 50 do 73 decibela. Prvi rezultati merenja pokazali su i da bi buka i potresi od miniranja mogli biti potpuno eliminisani na dubini 110 metra.

Kompanija navodi da će do pronalaženja najboljeg rešenja za sva četiri ventilaciona okna nastaviti sa ispitivanjem, pa u tom pogledu nadzire sve aktivnosti izvođačke firme i koordinira njen i rad lokalnog instituta po tom pitanju. Podatke o primenjenim metodama i najnovijim rezultatima prosledila je Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru na dalje razmatranje i analizu.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X