Društvo

Beogradski medij koji je zavukao ruku u džep Borana osnovan tri dana pre kraja konkursa

 

Kompanija DIGITAL MEDIA NETWORK iz Beograda, koja je registrovala sajt 24sedam.rs i iz budžeta Grada Bora dobila skoro 13.000 evra kroz sufinansiranje medija u 2021. godini za informisanje od javnog interesa Borana, registrovala je taj medij svega tri dana pre kraja konkursa u Boru.

 

Print screen APR
rok mediji
Print screen sa Poziva na Konkurs

Ovaj medij, čija je urednica izvesna Dragana Milovanović, dobio je 1,5 miliona dinara za projekat „24sedam: Borski okrug“, jer je tako odlučila komisija u sastavu Vladmir Jovanović (nezavisan medijski stručnjak), Ivana Aćimovac (Udruženje elektronskih medija Comnet) i Bojan Nikolić iz Saveza udruženja „Asocijacija radio – televizija Srbije”.

U Gradskoj upravi nam je objašnjeno da ne postoji ograničenje niti propis koji nalaže koliko jedan medij koji konkuriše može da postoji, a to nam je potvrdila i generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Tamara Filipović.

Nažalost, ne postoji nikakvo ograničenje koliko neki medij postoji da bi konkurisao. To što neko postoji svega tri dana je kuriozitet, ali u pravilniku i Zakonu ne postoji nikakvo ograničenje pa se do sada ista situacija dogodila i u drugim gradovima i opštinama, kaže Tamara Filipović, i dodaje  da je to anomalija čija će se izmena zatražiti kroz predlog promena Zakona o javnom informisanju i medijima.

Inače, da bi neko konkurisao, potrebno je da navede prethodna iskustva kroz slične projekte, i zbog toga je interesantno šta je sajt 24sedam.rs naveo u svojoj prijavi, budući da je dobio više novca nego svi borski mediji zajedno.

Posetom beogradskom sajtu koji je prigrabio novac poreskih obveznika iz Bora, pronašli smo promotivne tekstove o predsedniku Srbije i republičkoj Vladi, saznali da folk pevač Ljuba Aličić ipak nije zaražen korona virusom, ali i pročitali tri poslednje želje sultana Sulejmana. O Boru, postoji tek jedna informacija iz hronike, i to preuzeta sa Agencija.

Podsećamo da je od šest miliona dinara, koliko je ove godine bilo namenjeno za sufinansiranje medija u Boru, lokalnim medijima pripalo svega 1,4 miliona, dok je ostatak novca otišao medijima iz  Beograda, Majdanpeka, Zaječara, Negotina, Kladova i Salaša, o čemu smo pisali OVDE.

U sasvim dobro uigranoj komisijskoj ekipi koja je širom Srbije zadužena za dodelu novca medijima bliskih vlasti, ili bar povezanima sa njima, briljirao je komisijski lider Vladimir Jovanović iz Novog Sada.

U istraživanju kolega iz Cenzolovke, u tekstu pod naslovom Pozovi V. radi deobe novca za medije, on je 2017. godine bio u čak u 16 komisija širom Vojvodine u kojima se odlučivalo o novcu za medijske projekte, a istovremeno je za svoju firmu inkasirao osam miliona dinara. Jovanović je i ove godine postavljen za člana komisije Ministarstva kulture i informisanja za medijske sadržaje na jezicima nacionalnih manjina.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X