3600 Korisnih sekundiDruštvo

[VIDEO DEBATA] Šta donosi nova era rudarenja u Boru? Blagostanje ili ekološke i egzistencijalne probleme?

 

Na debatu su bili pozvani još i:

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić (Odustao zbog manjih zdravstvenih problema)

Predsednik Saveta MZ Slatina Boban Milojković (Odustao dan uoči debate zbog drugih obaveza)

dugogodišnji član saveta MZ Slatina Nebojša Buzej (Pristao na učešće ali se nije pojavio)

Predstavnici kompanije Ziđin na projektu rudnika Čukaru Peki (Nismo dobili odgovor na poziv)

Ministarstvo rudarstva i energetike (dogovorena je video izjava po ovom pitanju, ali je nismo dobili)

 

Budućnost sela u okolini Bora, usled ekspanzije rudarskih radova, ozbiljno je dovedena u pitanje, upozorio je u debati „3.600 korisnih sekundi“ odbornik u lokalnoj skupštini i lider Vlaške stranke “Most” Milivoje Janošević.

On je ocenio da su država i lokalna vlast u Boru pokazali nebrigu za probleme stanovništva u ovom kraju i istakao da sve vreme izostaje otvoreni dijalog sa predstavnicima vlasti i kineske kompanije.

Mi moramo da reagujemo brzo i nateramo rukovodstvo države da dođe u Bor. Ovde se poštuje jedino kineski interes. Bogatstvo će biti iskorišćeno, jedan broj ljudi koji će dobiti posao imaće od toga korist, dok će ostalo stanovništvo imati više štete, upozorio je Janošević.

Nova era rudarenja na ovim prostorima, kako je istakao, donosi ozbiljne ekološke probleme čitavom području istočne Srbije, ali i susednim državama. Nema boljitka dok ne počnu da se poštuju zakoni države Srbije, precizirao je Janošević

Pek u ovom trenutku ugrožava 20 sela u opštini Majdanpek. Ugrožava Kučevo, Petrovac na Mlavi, Veliko Gradište i Golubac sve do ušća u Dunav. Posledice intenzivnog rudarenja u okolini Bora mogu u budućnosti ekološki ugroziti čak i susedne države, ocenio je Janošević.

Dragan Ranđelović, dugogodišnji ekološki aktivista i predsednik Društva mladih istraživača u Boru, govoreći za “3600 korisnih sekundi”, podsetio je da Boru nedostaje plan razvoja lokalne zajednice kojim bi se, kako je naveo, “razrešio konflikt rudarstva i života”.

Rudarstvo mora da opstane, ali i mi moramo da opstanemo na ovim prostorima i to u boljim uslovima nego do sada, naglasio je Ranđelović.

On je podsetio da su najviši državni organi Kine definisali poslovnu strategiju do 2050. godine sa zaštititom životne sredine, kao jednim od ključnih prioriteta.

To znači da će njihove kompanije i njihova država uložiti ogromna sredstva u ovu oblast, pa se očekuje da bi i kompanije koje su došle ovde to trebalo da primene. Mi moramo na tome isistirati, rekao je Ranđelović.

Meštani Slatine negoduju zbog intenzivnih rudarskih radova. Kažu, menja se fizionomija cele okoline, pojavljuju se klizišta, ugrožavaju izvorišta, nestaju šume i pašnjaci, o čemu je Ist media izvestila.

Jedan broj nezadovoljnih meštana ovog sela, čija se imanja nalaze u neposrednoj blizini budućeg rudnika tvrde da su prepušteni na ”milost i nemilost investitoru”. Postupak eksproprijacije se, kažu, odlaže u nedogled a od nedavno, zbog oštećenih puteva, ne mogu više ni do svojih njiva.

U kinskoj kompaniji su odbacili ovakve tvrdnje i poručili da se svi radovi obavljaju u skladu sa važećim propisima i odobrenom planskom dokumentacijom.

Oprečni stavovi kineske kompanije i lokalnog stanovništva inicirali su temu za razgovar u studiju o sudbini sela u okolini Bora. Bila je to prva od ukupno 24 „live stream“ debate, koliko će se emitovati u narednih godinu dana na portalu Istmedia, Facebook strani i Youtube kanalu IST Media.

Projekat „3.600 korisnih sekundi“ podržala „European Endowment For Democracy“.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

PROSVETARI ODLUČILI: 1. novembra obustava rada i protest, potom skraćivanje časova

Marija Dimitrijević

PTIČJI GRIP potvrđen kod uginulog labuda nađenog KOD DONJEG MILANOVCA

Marija Dimitrijević

Manji računi komunalnih usluga za 50 odsto. Evo ko ostvaruje pravo

Miloš Marković
X